Hoe kom je aan tuininspiratie

Voordat je met je tuin bezig gaat is het eerst goed om te weten wat je mooi vind. Welke stijl tuin past bij jouw? Welke elementen laat je terug komen? Hoe ga je sfeer maken in de tuin? Vanzelfsprekend denken onze hoveniers graag met je mee, maar het is ook leuk om zelf aan de slag te gaan. Met je voorbereiding kan je nog veel gerichter naar de hovenier en nog beter uit leggen wat je zoekt.

Boeken en magazines

Er zijn veel boeken en magazines op de markt die vol staan met artikelen over tuinieren en boordevol staan met tuininspiratie. Elk boek en elke magazine heeft zijn eigen karakter en sfeer. Hierbij enkele voorbeelden van magazines:

Voor boeken kan je terecht bij de lokale boekhandel of natuurlijk online bij een van de vele aanbieders.

Voorbeeldtuinen

Het is ook leuk om een van de vele voorbeeld tuinen of modeltuinen bezoeken. Op dit gebied zijn er vele initiatieven. Een bekend voorbeeld hiervan is het Open Tuinen Weekend van Groei & Bloei. De bekendste voorbeeld tuinen van Nederland vind je in Appeltern: De Tuinen van appeltern. 

Tuininspiratie nodig? Vraag de hovenier

Een hovenier is een tuinspecialist en heeft vaak jarenlange ervaring (meestal ook al vanuit de opleiding) met het aanleggen van verschillende tuinen. Immers: zo veel mensen, zo veel wensen. Met deze ervaring kan een hovenier u goed op weg helpen. Nodig eens een hovenier uit en ga het gesprek aan. Wellicht is dat het begin van uw droomtuin Enkele foto’s ter inspiratie voor uw droomtuin. 

Online beeldmateriaal

Het internet staat vol met informatie, ook vol met inspiratie! Via Google afbeeldingen kan je veel tuinvoorbeelden vinden. Kies een stijl die bij je past en en zoek op afbeeldingen. Deze afbeeldingen kan je opslaan op je PC en op die manier een map aanleggen met tuininspiratie. Voorbeelden van tuinen die jij mooi vindt. Het kan ook via verschillende online tools. Enkele voorbeelden hiervan zijn Pinterest en Welke. Hier kan je veel tuininspiratie vinden en foto’s en plaatjes die je mooi vind kan je op je eigen (mood)board plakken (= pinnen). Je kan ook andere borden van Pinterest gebruikers bekijken en bepaalde borden gaan volgen.

Moodboard

Wat goed werkt is het maken van een zogenoemd moodboard. Dat is een overzicht van plaatjes wat je mooi vindt. Dit kan zowel offline als online. Offline kan je verschillende magainze gebruiken en hier de plaatjes uitknippen die je mooi vindt, deze plak je allemaal bij elkaar. Al deze plaatjes vormen je ‘droomtuin’. Tegenwoordig zijn er talloze online mogelijkheden, zoals enkele hierboven omschreven.

Tip: maak een moodboard op Pinterest!

Meer tuininspiratie

We houden voor jullie een overzicht bij van verschillende soorten tuinen, welke aangelegd zijn door TuinKeur-hoveniers.