Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Advies van Lieuwe: Een tuin vol bloemen

door | apr 24, 2020 | Advies van Lieuwe | 0 Reacties

Het is een gekke tijd. De heer Rutte heeft net de nieuwe plannen voor de komende weken uitgelegd. Door deze plannen zijn veel bewoners in Nederland nog genoodzaakt thuis te blijven. Er wordt door deze omstandigheden veel geklust en tuinen zijn nog nooit zo vroeg en zo mooi op orde gebracht. De komende maanden is voor ons allemaal nog een verassing wat er komen gaat.

Het is nu de tijd om letterlijk kleur te brengen in de tuin. Door de zon die zich regelmatig laat zien, en de dagen die steeds langer worden, kunnen we als tuinliefhebber helemaal los.

Op dit moment volop verkrijgbaar, de éénjarigen ook wel perkgoed genoemd, worden weer massaal aangeboden bij de tuincentra, kwekerijen, diverse winkels en hoveniers. Deze planten zijn niet winterhard en er wordt daarom aangeraden deze na de ijsheiligen te planten. Na de ijsheiligen, 11 mei tot 15 mei, deze periode wordt gezien als laatste kans op nachtvorst van betekenis. We gaan er vanuit dat na deze periode het weer meer van zijn zonnige kant laat zien. Vorst is niet uitgesloten maar de kans is heel klein.

Door de huidige omstandigheden staat er al heel wat perkgoed in de tuin bij de tuinliefhebber. Ook door het vroege aanbod van de handel wordt er volop geplant. Een kleine waarschuwing voor een ieder die de planten al buiten heeft staan: hou de weersverwachting voor de nachten in de gaten. Bij nachtvorst de planten buiten beschermen of indien mogelijk even binnen zetten. Is het tot nu goed gegaan dan resten ons nog enkele dagen tot de ijsheiligen en zal de kans op nachtvorst voorbij zijn.

Perkplanten zijn door hun uitbundige en lange bloei een aanwinst voor de tuin. De planten laten zich graag combineren met diverse soorten of één soort in een groep. Perkplanten zijn niet alleen geschikt voor de volle grond maar staan ook goed in potten en bloembakken op terras en balkon.  Kuipplanten zoals bijvoorbeeld de Oleander, Lantana en Abutilon zijn ook niet-winterharde planten die oorspronkelijk uit subtropische gebieden komen. Deze kunnen de hele zomer buiten staan maar moeten in de herfst periode naar binnen worden gehaald en kunnen zo over worden gehouden voor het volgende jaar.

Om bij deze groep beplanting alles uit de kast te halen is het belangrijk om tijdens de groei en bloei te zorgen voor voldoende water en voeding. Voor de voeding is het mogelijk om bemesting korrels te gebruiken met een lange werkings duur of maak gebruik van het regelmatig geven van vloeibare voeding. Ook het verwijderen van uitgebloeide bloem zorgt voor een betere en langere bloeiperiode. Hou tijdens het planten rekening met de behoeftes van de plant. Plaats zoveel mogelijk gelijk gestemde bij elkaar voor het beste resultaat. Denk hierbij aan zonaanbidders, schaduw liefhebbers of stevige drinkers. Geef, indien mogelijk, het liefst regenwater de planten geven hier de voorkeur aan.

Om in de stemming te komen enkele soorten die graag in onze tuin staan.

Fuchsia, geranium, dipladenia, portulaca, petunia, struikmargriet, bezemkruiskruid, ijzerhard, vleugeltjesbloem, lobelia, begonia, hanekam, spaanse margriet, olijfboom, citroenboom, bougainville, oleander en nog velen meer.

 

 

 

Meer advies van Lieuwe

Advies van Lieuwe: Bloembollen in de tuin

Advies van Lieuwe: Bloembollen in de tuin

Tuinieren is een heerlijke bezigheid, ook nu de dagen korter worden. De weersomstandigheden zijn erg aan het veranderen. De ene dag is heerlijk zonnig en de volgende dag weet je dat het echt herfst...

Lees meer
Advies van Lieuwe: De haag snoeien

Advies van Lieuwe: De haag snoeien

Een ideale tuinafscheiding zijn hagen met een mooie groene uitstraling. Soms worden ze geplaatst om het zicht te ontnemen op iets wat we niet willen zien of als invulling voor meer privacy. Ze...

Lees meer
Advies van Lieuwe: Een mooi gazon

Advies van Lieuwe: Een mooi gazon

Ben jij toevallig ook een sporter? Sla je graag een balletje op de golfbaan of ben je meer van de voetbal? Bij veel van deze sporten sta je vaak op een mooi grasveld. Is het gras bij de buurman...

Lees meer
Advies van Lieuwe: Onkruidvrije tuin

Advies van Lieuwe: Onkruidvrije tuin

Zomaar een mooie dag in het jaar. De zon schijnt en het plan is om eens heerlijk te gaan wandelen. Tijdens de wandeling kom je de meest prachtige planten tegen die opvallen door de mooie bladeren,...

Lees meer

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur