Loading...

Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
         
 

Badkamerplanten: Woonplanten van de maand mei

Het verhaal van Badkamerplanten

Badkamerplanten houden allemaal van schaduw, hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, precies de omstandigheden in een badkamer. En ze passen prima in de woontrend waarin die ruimte meer is dan een plek om haastig in en uit te hollen en een ruimte wordt om van te genieten voor een goed begin of een ontspannen einde van de dag. De Badkamerplanten zijn speciaal geselecteerd om samen te kunnen worden neergezet, voor optimaal effect.

Herkomst 

Tillandsia komt uit Midden- en Zuid-Amerika, lepelplant (Spathiphyllum) uit de jungle van Brazilië, Zuid-Amerika en Azië, Ficus pumila klimt en slingert in het verre oosten, Adiantum groeit vooral in China. Wat ze gemeen hebben, is dat ze groeien in een omgeving die lijkt op dat van een tropisch regenwoud. En dat lijkt weer veel op de badkamer na de ochtendspits. Het vocht en de damp die dan achterblijft, biedt ideale omstandigheden voor deze planten. 

Verzorgingstips

Alle badkamerplanten kunnen toe met niet al teveel licht. Is er geen badkamerraam, dan komen ze met kunstlicht een eind.
Stoom, nevel, dompelbad – ze vinden het allemaal heerlijk.
Elke twee weken een beetje voeding. Bij Tillandsia kun je dat per plantenspuit geven.
Worden de modellen iets te wild, dan kun je ze gewoon bij knippen.

Keuze assortiment Badkamerplanten

Tillandsia voor in de badkamer is bij voorkeur de epifytische groeiende T. usneoides (Spaans mos of baard van mozes). Tillandsia komt ook veel voor als kleine rozetjes in verschillende vormen en maten. Ook dit zijn typische epifyten.T. xerographica (grote grijze rozet) of ionantha (kleine rode rozetjes) zijn daar voorbeelden van. De bloeiende T. cyanea (roze met blauw) of T. flabellata (rood) zijn ook zeer geschikt en brengen tevens kleur aan in de badkamer.

Spathiphyllum komt voor in veel verschillende cultivars, van hele kleine planten met kleine witte bloeiwijze tot bijna manshoge planten met grote ‘lepels’. Er zijn groenbladig en bontbladige variëteiten. Steeds vaker zien we dat de bloeiwijze ook gekleurd wordt.

Adiantum komt voor in een aantal soorten, variërend van groenbladige tot bronskleurige cultivars.

Ficus pumila komt zowel als hangplant als klimplant voor in groenbladige en wit- of geelbonte cultivars. De jonge planten hebben kleine bladeren, naarmate ze ouder worden kunnen de bladeren groter worden.

Fleur je badkamer op met moeder natuur!

Wil je nog meer tuininspiratie?

Lees dan alle berichten gevuld met tips en inspiratie. Bekijk foto’s van verschillende tuinstijlen. Of volg TuinKeur op Pinterest voor meer inspiratie.