Loading...

Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
         
 

Blog: In de tuin van Jelle: Borders

door | mrt 19, 2020 | Blog van Jelle | 0 Reacties

Met het voorjaar op komst kunnen we weer volop in de tuin aan de slag.
De voorjaarsbeurt, oftewel het opruimen van de tuin na de lange winter, is de aanloop naar een (hopelijk) mooie zomer.

Een veelgehoorde vraag van consumenten is: ‘We willen graag een onderhoudsvrije tuin’. Maarja, wat is onderhoudsvrij? Alles behoeft enig onderhoud, dus ook je tuin. Vooropgesteld dat je de tuin niet dicht wil laten straten (ook al hou je hier ook enig onderhoud zoals schoonmaakwerk) is er altijd enig onderhoud.

Maar onderhoudsarm, dat kan wel. De foto’s geven een beeld van een border die ik vorig jaar heb aangelegd. Ik heb een hovenier gevraagd om een beplantingsplan op kleur, bloeitijden en natuurlijk ondersteuning. Het is altijd mooi dat er gedurende de komende maanden iets bloeit.

Onderhoudsarm bij een border is het voorkomen van onkruidgroei. Dat begint al bij de aanleg. Ik heb in plaats van 7-9 planten per vierkante meter 10-12 planten gezet. Meer planten betekent simpelweg dat de border snel is vol gegroeid en onkruid geen kans krijgt.

 

Onderhoudsarm:

  • Veel planten per vierkante meter geeft onkruid geen kans,
  • Na de winter vroeg ‘bukken en plukken’ geeft een schone start voor het groeiseizoen,
  • Goede schone start geeft weinig tot geen onkruid dus veel genieten en weinig werk.

 

 

Ik laat de planten staan door de winter heen. Niet alleen mooi met vorst maar ook praktisch. De diverse planten laten zaad achter. Het aanwezige blad sterft aan en vormt weer een voedingsbodem.

Het overtollige plantmateriaal verwijder ik in het voorjaar handmatig.

Ik beroer de grond zo weinig mogelijk. Alleen aanwezig onkruid verwijder ik met de hand. Immers wat er niet is gaat ook niet groeien. Voor het groeiseizoen de border onkruidvrij betekent weinig onkruid voor de rest van het jaar.

De grond weinig beroeren. Ik laat kleine plantenresten etc. gewoon liggen. Dat vergaat gewoon weer. Door verder de grond niet of nauwelijks te bewerken krijgt het zaad van de vaste planten groeikansen. Ben benieuwd wat er opkomt. Sommige planten kunnen wellicht blijven andere krijgen een andere plek in de tuin.

Meer blogs van Jelle

Blog: In de tuin van Jelle: Boom met zwam

Blog: In de tuin van Jelle: Boom met zwam

Mijn perenboom was de laatste jaren niet op zijn best. Liefde en zorg bleken hier niet voldoende.Daarom had ik vorig jaar al min of meer besloten om de boom op te ruimen.Dit voorjaar verscheen een...

Lees meer
Blog: In de tuin van Jelle: Jong leven

Blog: In de tuin van Jelle: Jong leven

Een tuin met veel groen lokt veel insecten. Dit leidt er weer toe dat er ook veel vogels in de tuin komen, net als bij ons. De laatste jaren hebben we een zwaluwpaar die nestelt onder de veranda....

Lees meer
Blog: In de tuin van Jelle: Zwerm bijen

Blog: In de tuin van Jelle: Zwerm bijen

Na al tien maal via tekst te hebben geblogd over mijn tuin, wil ik nu voor het eerst een video met jullie delen. Afgelopen week wilde een zwerm bijen namelijk in mijn tuin huisvesten. Benieuwd hoe...

Lees meer