Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
         
 
Home » Blog van Jelle » Blog: In de tuin van Jelle: Borders

Blog: In de tuin van Jelle: Borders

door | mrt 19, 2020 | Blog van Jelle | 0 Reacties

Met het voorjaar op komst kunnen we weer volop in de tuin aan de slag.
De voorjaarsbeurt, oftewel het opruimen van de tuin na de lange winter, is de aanloop naar een (hopelijk) mooie zomer.

Een veelgehoorde vraag van consumenten is: ‘We willen graag een onderhoudsvrije tuin’. Maarja, wat is onderhoudsvrij? Alles behoeft enig onderhoud, dus ook je tuin. Vooropgesteld dat je de tuin niet dicht wil laten straten (ook al hou je hier ook enig onderhoud zoals schoonmaakwerk) is er altijd enig onderhoud.

Maar onderhoudsarm, dat kan wel. De foto’s geven een beeld van een border die ik vorig jaar heb aangelegd. Ik heb een hovenier gevraagd om een beplantingsplan op kleur, bloeitijden en natuurlijk ondersteuning. Het is altijd mooi dat er gedurende de komende maanden iets bloeit.

Onderhoudsarm bij een border is het voorkomen van onkruidgroei. Dat begint al bij de aanleg. Ik heb in plaats van 7-9 planten per vierkante meter 10-12 planten gezet. Meer planten betekent simpelweg dat de border snel is vol gegroeid en onkruid geen kans krijgt.

 

Onderhoudsarm:

  • Veel planten per vierkante meter geeft onkruid geen kans,
  • Na de winter vroeg ‘bukken en plukken’ geeft een schone start voor het groeiseizoen,
  • Goede schone start geeft weinig tot geen onkruid dus veel genieten en weinig werk.

 

 

Ik laat de planten staan door de winter heen. Niet alleen mooi met vorst maar ook praktisch. De diverse planten laten zaad achter. Het aanwezige blad sterft aan en vormt weer een voedingsbodem.

Het overtollige plantmateriaal verwijder ik in het voorjaar handmatig.

Ik beroer de grond zo weinig mogelijk. Alleen aanwezig onkruid verwijder ik met de hand. Immers wat er niet is gaat ook niet groeien. Voor het groeiseizoen de border onkruidvrij betekent weinig onkruid voor de rest van het jaar.

De grond weinig beroeren. Ik laat kleine plantenresten etc. gewoon liggen. Dat vergaat gewoon weer. Door verder de grond niet of nauwelijks te bewerken krijgt het zaad van de vaste planten groeikansen. Ben benieuwd wat er opkomt. Sommige planten kunnen wellicht blijven andere krijgen een andere plek in de tuin.

Meer blogs van Jelle

Blog: In de tuin van Jelle: Eerste gras

Blog: In de tuin van Jelle: Eerste gras

Voor veel tuinliefhebbers is het gazon hun paradepaardje.Een strak egaal gazon, mooi groen en zonder mos en onkruiden is een lust voor het oog.Maar de natuur gaat nou eenmaal zijn gang, dat kan je...

Lees meer
Blog: In de tuin van Jelle: Snoeien

Blog: In de tuin van Jelle: Snoeien

Met een tuin is er altijd van alles te snoeien. Ik begin, omdat het lekker open weer is, maar met het snoeien van de Hortensia’s.Bij het aanplanten heb ik rekening gehouden met het snoeien. Sommige...

Lees meer
Blog: In de tuin van Jelle: Takkenril

Blog: In de tuin van Jelle: Takkenril

Na het knotten van de wilgen heb je al een aardige bult snoeihout. Daarnaast wilde ik eigenlijk ook nog wat bomen verwijderen uit een groenstrook. Hierdoor eindigde ik met nog meer snoeihout.Een...

Lees meer
Blog: In de tuin van Jelle: Knotwilg

Blog: In de tuin van Jelle: Knotwilg

Alhoewel het nog lang geen voorjaar is met de sneeuw in het Zuiden en de hagelbuien in het Noorden... begint het toch te kriebelen. Bij ons is het nog te nat voor de voorjaarsbeurt van de border dus...

Lees meer

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur