Loading...

Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
         
 

Blog: In de tuin van Jelle: Creëren van een vlinderparadijs

door | mrt 26, 2020 | Blog van Jelle | 0 Reacties

Wie wil nou niet een tuin vol met vlinders? Zelf heb ik mijn tuin aangeplant met diverse planten waarbij ik vooral voor vlinder- en bijenlokkers heb gekozen. De Vlinderstruik (Buddleja) vindt ik een van de meest aantrekkelijke en dankbare vlinderlokkers (ik heb er nog een, absoluut mijn topfavoriet. Die laat ik later nog wel eens zien.)
Via jouw hovenier, of via internet, kun je zo diverse planten opzoeken.

Het mooie van de vlinderstruik is dat het een makkelijke plant is en verkrijgbaar is in diverse maten en kleuren. Er is in elke tuin ruimte voor een vlinderstruik. Je hebt soorten die niet groter worden dan 80 cm en je hebt soorten die ruim 2 meter worden. Het is dus zaak om je goed te laten informeren voordat je tot aanschaf overgaat.

Ik snoei mijn struiken altijd in het voorjaar. In het najaar kan ook. Maar ze kunnen dan beschadigd raken door vorst (invriezen) En de tuin oogt ook zo leeg. Heb ik ook niet graag.

Stekken
Wat de vlinderstruik zeker ook aantrekkelijk maakt is dat je heel makkelijk kunt stekken.
Na het snoeien kan je een aantal stengel delen knippen. Aan de onderkant, onder een oog, schuin afknippen. En aan de bovenkant, na in totaal drie ogen, recht afknippen.

En dan zijn er twee manieren om te stekken:

1. Simpelweg tot en met het eerste oog in de grond steken. Wel blad etc. van eerste oog verwijderen om rotting te voorkomen.  Tijdens de groei een keer bijknippen. Na een jaar verplanten naar de gewenste plek in je tuin.

2. Een andere mogelijkheid is de stekken weg te zetten in water. Wel regelmatig water verversen. Na een aantal weken zie je dan wortels verschijnen. Je kunt de stekken vervolgens planten in de tuin, alleen niet direct in de volle zon.

Het snoeien en stekken van Vlinderstruiken

Meer blogs van Jelle

Blog: In de tuin van Jelle: Boom met zwam

Blog: In de tuin van Jelle: Boom met zwam

Mijn perenboom was de laatste jaren niet op zijn best. Liefde en zorg bleken hier niet voldoende.Daarom had ik vorig jaar al min of meer besloten om de boom op te ruimen.Dit voorjaar verscheen een...

Lees meer
Blog: In de tuin van Jelle: Jong leven

Blog: In de tuin van Jelle: Jong leven

Een tuin met veel groen lokt veel insecten. Dit leidt er weer toe dat er ook veel vogels in de tuin komen, net als bij ons. De laatste jaren hebben we een zwaluwpaar die nestelt onder de veranda....

Lees meer
Blog: In de tuin van Jelle: Zwerm bijen

Blog: In de tuin van Jelle: Zwerm bijen

Na al tien maal via tekst te hebben geblogd over mijn tuin, wil ik nu voor het eerst een video met jullie delen. Afgelopen week wilde een zwerm bijen namelijk in mijn tuin huisvesten. Benieuwd hoe...

Lees meer