Loading...

Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
         
 

Blog: In de tuin van Jelle: Eerste gras

door | mrt 19, 2020 | Blog van Jelle | 0 Reacties

Voor veel tuinliefhebbers is het gazon hun paradepaardje.
Een strak egaal gazon, mooi groen en zonder mos en onkruiden is een lust voor het oog.
Maar de natuur gaat nou eenmaal zijn gang, dat kan je niet bedwingen. Met een wereld in de ban van Corona gaat alles gewoon door.

De oplopende temperaturen en voldoende vocht zorgen voor een groei-explosie van het gras. Ook mijn gazon is enthousiast aan het groeien geslagen. Bij ons was het de afgelopen weken erg nat. Te nat om überhaupt te maaien.
Toen het droog genoeg was om te maaien, zonder diepe sporen achter te laten, was het gras te hoog voor de machine die het gras mulcht ( mulchen is eigenlijk maaien zonder opvangbak, het gras wordt heel fijn verpulverd en is zo weer voeding).
Voor de maairobot, die het gazon normaal tot in de puntjes bijhoudt, was het gras ook al te hoog. Er stond dus niks anders op dan de grasmachine zonder opvangbak te gebruiken. 

Het was een goede workout, want het gemaaide gras moest handmatig opgeruimd worden. Het zag er even uit zoals vroeger: het gras bij elkaar geharkt in wiersen, klaar om opgeruimd te worden.

Het is nog niet te laat om kalk te strooien, wat mos voorkomt en de opname van meststoffen stimuleert. Hierom ook maar even wat kalk gestrooid. Regelmatig strooien is onderhoudsbemesting.

Bij de eerste zonnestralen willen sommigen ook direct verticuteren (het oude gras en mos verwijderen uit de zode).  Mijn advies is om hier nog even van af te zien. Het kan aan de grond nog venijnig vriezen waardoor groeipunten van het gras beschadigd raken. Daardoor krijg je vertraagde hergroei of geen groei. Wat leidt tot kale plekken, wat weer onkruid geeft. Nog even wachten dus.

Met 2/3 weken kan het verticuteren ook en beschadig je niets. Ik wacht dus nog even. Hierom wacht ik ook nog even met de eerste bemesting. Uiteindelijk wil ik net als de meesten straks een mooi strak, groen gazon. En dat gaat ook dit jaar wel weer lukken.

Als het gras te hoog is zonder opvangbak maaien: geen sporen of verdere beschadiging

Het gras bij elkaar geharkt klaar om opgeruimd te worden.

Meer blogs van Jelle

Blog: In de tuin van Jelle: Boom met zwam

Blog: In de tuin van Jelle: Boom met zwam

Mijn perenboom was de laatste jaren niet op zijn best. Liefde en zorg bleken hier niet voldoende.Daarom had ik vorig jaar al min of meer besloten om de boom op te ruimen.Dit voorjaar verscheen een...

Lees meer
Blog: In de tuin van Jelle: Jong leven

Blog: In de tuin van Jelle: Jong leven

Een tuin met veel groen lokt veel insecten. Dit leidt er weer toe dat er ook veel vogels in de tuin komen, net als bij ons. De laatste jaren hebben we een zwaluwpaar die nestelt onder de veranda....

Lees meer
Blog: In de tuin van Jelle: Zwerm bijen

Blog: In de tuin van Jelle: Zwerm bijen

Na al tien maal via tekst te hebben geblogd over mijn tuin, wil ik nu voor het eerst een video met jullie delen. Afgelopen week wilde een zwerm bijen namelijk in mijn tuin huisvesten. Benieuwd hoe...

Lees meer