Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

As uit openhaard als mulchlaag – Lieuwe weet het

Mag ik het as uit mijn open haard gebruiken als een soort mulchlaag in mijn tuin? – Maxime uit Zierikzee

Lieuwe Westra is vakbekwaam hovenier. Hij is werkzaam bij TuinKeur en adviseert hoveniers en consumenten op het gebied van tuinaanleg en onderhoud. Lieuwe wist al jong dat hij van tuinieren zijn vak zou maken: “Ik ben en blijf een groen mens. Voor mij is er niets leukers dan tuinieren.
De ontwikkeling op dit gebied stopt nooit. Mijn kennis en enthousiasme draag ik graag over aan anderen.” Speciaal voor Buitenleven beantwoordt Lieuwe tuinvragen van lezers.

Lieuwe Westra

Lieuwe: ‘De meningen zijn hierover erg verdeeld. Ik ben er wel een voorstander van. In de vraag wordt overigens gesproken over een mulchlaag, dat moet je zeker niet doen. Zo’n laag is vaak een paar centimeter dik en dat is
echt te veel. Denk aan ongeveer honderd gram per vierkante meter. Gebruik het dus alleen als voeding, met name voor de moestuin is het geschikt. Zorg dat je gebruik maakt van schone houtas: als het geen natuurlijk hout is dan moet je het niet doen. Bijvoorbeeld hout dat geverfd is of waar lijmresten op zitten. In as zitten mineralen waar planten veel baat bij hebben. Het slimste is het om de as op te sparen, droog te bewaren en pas te gebruiken in het voorjaar, als de planten weer gaan groeien en bloeien. Als je het nu strooit, wordt het niet door de planten opgenomen en dat is zonde.

Gebruik ook niet te veel, anders werkt het averechts en kunnen planten zelfs dood gaan. Als de pH-waarde van je grond te hoog is, moet je het ook niet doen. Tip: neem een grondmonster om te weten hoe je grond ervoor staat en laat dit controleren door een hovenier. Dan zit je altijd goed. Kortom, bij het juiste gebruik van de as is het een goede meststof.’

slakken verjagen

Vraag het de hovenier! Lieuwe geeft het antwoord.

Als tuinliefhebber loopt u nog wel eens tegen vragen aan. Wat is het probleem en hoe los ik het op? Lieuwe, vakbekwaam TuinKeur-hovenier, is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heeft u ook een tuinvraag aan Lieuwe? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor advies bij tuinproblemen.

Lieuwe Westra

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur