Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Bekalken

door | mrt 5, 2020 | Gazon | 0 Reacties

Het vroege voorjaar is met uitstek geschikt om te bekalken. Voor een gezond gazon is het namelijk belangrijk dat de zuurtegraad van de grond goed is. Met kalk kan je deze zuurtegraad beïnvloeden in jouw voordeel. Een lichte zuurtegraad, wat ongeveer uitkomt op een PH-waarde van 6, is ideaal voor het gazon. 

Bekalken heeft verscheidene voordelen:

 1. PH-waarde
  Kalk zorgt ervoor dat de PH waarde van de grond toeneemt, dit betekend dat de grond minder zuur wordt. Een te lage PH (lager dan 5) belemmert de opname van voedingsstoffen zoals stikstof, fosfaat, kalium en zwavel.
 2. Bestrijding mos
  Veel mos in het gazon betekend dat jouw grond te zuur is, door kalk strooien verhoog je de PH. Hierdoor verschrompelt het mos en wordt het bruin. 
  Na het bekalken moet je 6 weken wachten tot je gaat bemesten. Hierom is het zaak om bekalken niet langer uit te stellen.
 3. Bodemstructuur
  Zware gronden, zoals klei, hebben baat bij bekalken. Door de juiste PH ontstaat een actiever bacterieleven, komen er meer regenwormen en zal gras beter en dieper wortelen. De structuur van de grond wordt hierdoor losser en gezonder.
 4. Plantgroei
  Kalk heeft een positieve invloed op de algehele plantgroei en ontwikkeling. Een optimale PH, oftewel zuurgraad, bevordert het ontstaan van een mooie tuin met gezonde en sterke planten.

Soorten kalk
Er zijn diverse soorten kalk, al dan niet met een hoog gehalte aan Magnesium. Hoe fijner de kalk des te sneller de opname door de bodem en hoe sneller de werking. Voor advies over de beste kalk voor jouw tuin kan je het beste bij jouw hovenier zijn.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur