Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Gazon en graszoden

door | mei 11, 2020 | Gazon | 0 Reacties

​Heb jij dat ook? Dat je tijdens een wandeling die heerlijke geur ruikt van vers gemaaid gras. Ongemerkt kijk je rond wie de grasmaaier heeft gebruikt om het gazon weer op orde te brengen. Opeens zie je een prachtig groen, net gemaaid, gazonnetje liggen. Even schiet er een gedachte door je hoofd. Wat een mooi groen gazon. Is het gras bij de buren ook altijd groener dan in je eigen tuin? Kom in actie en maak daar een einde aan.

Tegenwoordig kun je kiezen hoe je het gazon gaat aanleggen. Dit kan met het strooien van graszaad of door gebruik te maken van graszoden/grasmatten. Ben je een ongeduldig typ kies dan voor het leggen van zoden. Met het juiste gereedschap en een goede workout heb je in een dag een prachtige grasmat liggen. Zorg wel dat de werkzaamheden goed worden uitgevoerd zodat je later van een mooi gazon kunt genieten.

Start met een goede grondbewerking. De oude grasmat, indien aanwezig, moet worden verwijderd of ondergespit, en de ondergrond goed los worden gemaakt. Losmaken, ongeveer 50 cm diep bij een nieuw gazon,  kan door spitten of frezen. Het is van groot belang om daarna de grond te verrijken met bijvoorbeeld (bemeste) tuinaarde en deze goed door de bovenste laag te mengen(10-15 cm).   . Zorg tijdens de gehele grondbewerking dat  steen, puin, wortelresten en alles wat er niet in thuishoort uit de grond wordt gehaald.

Na de grondbewerking moet het geheel worden geëgaliseerd. Egaliseren is het zo vlak mogelijk maken van de grond met een hark. Als je het gras zo strak als een biljartlaken wil moet je deze klus heel serieus nemen, je zult zien dat dit het verschil met de buren maakt. Het maakt niet uit hoe je de grond vlak maakt als het maar vlak wordt. Om de laatste handelingen te kunnen uitvoeren wordt de bovenlaag iets los geharkt zodat de wortels een makkelijke start hebben.

Nu zijn we toe aan het mooiste moment van de dag. Het leggen van de zoden. Heeft het gazon een rechte kant, start daar met het uitrollen van de zoden. Zorg dat de zoden strak tegen elkaar komen te leggen zodat ze niet uitdrogen. Druk de zoden iets aan of maak gebruik van een wals om ze aan te drukken. Als alle zoden zijn gelegd goed sproeien. Bij droog en zonnig weer enkele keren per dag. Laat de zoden niet uitdrogen omdat deze op dit moment kwetsbaar zijn. De zoden zijn snel vastgegroeid en op dat moment kan er al veel minder vaak worden gesproeid. De frequentie van sproeien heeft alles te maken met het weer op dat moment.

De meest gebruikte zoden zijn van het ‘type’ speelgazon, een sterk en goed te betreden gazon. Als het gras op ongeveer 6-8 cm is dan is het tijd om te maaien. Na de eerste keer de maaihoogte instellen op 3-4 cm, wordt er gekozen voor siergazon dan de instelling aanpassen op 2-3cm. Er zijn diverse soorten machines die dit werk kunnen verrichten maar het aller belangrijkste is een goed afgestelde machine met scherpe messen.

Na al deze inspanningen rest slechts de vraag: Is het gras altijd groener bij de buren?

 

Nog enkele tips

  • Graszoden niet lang laten liggen maar direct verwerken i.v.m. broei
  • Leg de zoden niet in de zon als ze wachten op verwerking
  • Vergeet niet water te geven
  • Een mooi gazon krijgt regelmatig voeding

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur