Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Bladeren van de druivenplant zijn aangetast – Lieuwe weet het

Lieuwe Westra is vakbekwaam hovenier. Hij is werkzaam bij TuinKeur en adviseert hoveniers en consumenten op het gebied van tuinaanleg en onderhoud. Lieuwe wist al jong dat hij van tuinieren zijn vak zou maken: “Ik ben en blijf een groen mens. Voor mij is er niets leukers dan tuinieren.
De ontwikkeling op dit gebied stopt nooit. Mijn kennis en enthousiasme draag ik graag over aan anderen.” Speciaal voor Buitenleven beantwoordt Lieuwe tuinvragen van lezers.

Ik heb een druivenplant in mijn tuin die elk jaar rijkelijk bloeit en veel druiven geeft, maar elk jaar is ook het blad aangetast. Bovenop het blad ontstaan bultjes die bruin verkleuren, aan de onderkant ontstaat een witte aanslag. Ik knip de aangetaste bladeren zo veel mogelijk weg, dat lijkt de schade te beperken. Hoe kan ik deze aanslag voorkomen dan wel definitief bestrijden? – Kim uit Apeldoorn

Lieuwe: “De aantasting van het blad komt door galmijt, ook wel de pokziekte genoemd. Het is een lastige ziekte, vooral druiven zijn hier gevoelig voor. Als je plant al is aangetast, kun je de bladeren die besmet zijn al in een jong stadium weghalen en afvoeren. Dit moet je, indien nodig, blijven doen omdat het beestje niet zomaar is verdwenen. In de winter overleeft de galmijt in de schubben van de knoppen.

Je kunt in de winter ook de schors van de druif ‘pellen’ waar de galmijt graag overwintert. Houd er wel rekening mee dat je de druif nu moet beschermen tegen een mogelijke vorstperiode. De stam is extra kwetsbaar dus pak de voet eventueel in met stro ter bescherming. Wat ook helpt, is het flink kort terugsnoeien vroeg in de winter. Door het snoeihout af te voeren, verdwijnen ook veel mijten. Bij tuincentra zijn ook middelen verkrijgbaar om de galmijt te bestrijden.”

Vraag het de hovenier! Lieuwe geeft het antwoord.

Als tuinliefhebber loopt u nog wel eens tegen vragen aan. Wat is het probleem en hoe los ik het op? Lieuwe, vakbekwaam TuinKeur-hovenier, is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heeft u ook een tuinvraag aan Lieuwe? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor advies bij tuinproblemen.

Lieuwe Westra

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur