Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Last van de pruimenmot?

Klussen in de tuin, Tuinproblemen

Een veel voorkomende tuinvraag gaat over de veroorzaker van de wormstekigheid van pruimen.

 

Tuinvraag: We hebben veel last van kleine wormpjes in de pruimen. Het zijn niet alle pruimen maar het lijkt wel of het ieder jaar erger wordt. We willen graag van deze aantasting af maar geven er de voorkeur aan dit op en biologische manier op te pakken.

Overwinteren

De pruimenmot overwintert als rups in de grond. Het verpoppen is in het voorjaar en vanaf ongeveer half mei verschijnen de eerste motten, die vliegen in de avonduren. Op warme zomeravonden met de temperatuur zo rond de 14 á 15 graden en bij redelijk windstil weer worden de eerste eieren afgezet. De eieren worden afgezet op de nog kleine vruchten in de boom. Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol als het gaat om de eiafzetting. Bij de juiste omstandigheden kan het vrij lang doorgaan maar bij koud weer kan de eiafzetting zelfs helemaal stoppen

Roodachtig gekleurde rupsen

Na ongeveer een week komen de eieren uit en verschijnen er kleine roodachtig gekleurde rupsen die zich meteen een weg boren in de vrucht om zich tegoed te doen aan het vruchtvlees. 

Ongeveer eind juli verschijnen de eerste vlinders van de tweede generatie die niet hebben overwintert. Deze vlinders zetten de eieren af op de halfrijpe pruimen. Na ongeveer 6 á 8 dagen is de volgende lichting rupsen daar. Ook deze rupsen vreten zich een weg, rondom de steel, naar binnen. Deze rupsen, in deze tijd, veroorzaken eindelijk de meeste schade in de vruchten.

De pruimenmot veroorzaakt wormstekigheid bij pruimen.

Bestrijden

Om de pruimenmot niet de kans te geven zich te vermeerderen is er de mogelijkheid om gebruik te maken van feromonen en met een val zo de mannetjes weg te vangen. De val bevat een feromooncapsule met het vrouwelijke seksferomoon waardoor de mannetjes worden aangetrokken. Door de mannetjes weg te vangen worden de wijfjes niet bevrucht. Als de wijfjes onbevrucht blijven komen er geen eitjes en dus ook geen rupsen om schade te veroorzaken.

De feromoonval wordt geplaatst in de maand april.  Door deze aanpak wordt er zeer selectief een bestrijding uitgevoerd tegen de pruimenmot. Het vraagt wel enig geduld maar het eindresultaat is zeer doeltreffend en vriendelijk voor andere levende diertjes. Door niet chemisch te bestrijden zijn er (bijna) geen onschuldige slachtoffers.

Wikipedia over de pruimenmot

De pruimenmot (Grapholita funebrana) is een nachtvlinder uit de familie Tortricidae, de bladrollers. De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 10 en 15 millimeter. De soort overwintert als rups. Het diertje komt verspreid over het Palearctisch gebied voor.

Verder lezen op Wikipedia.

Vraag het de hovenier! Lieuwe geeft het antwoord.

Als tuinliefhebber loopt u nog wel eens tegen vragen aan. Wat is het probleem en hoe los ik het op? Lieuwe, vakbekwaam TuinKeur-hovenier, is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heeft u ook een tuinvraag aan Lieuwe? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor advies bij tuinproblemen.

Lieuwe Westra

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur