Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Madeliefjes in overmaat – Lieuwe weet het

Lieuwe Westra is vakbekwaam hovenier. Hij is werkzaam bij TuinKeur en adviseert hoveniers en consumenten op het gebied van tuinaanleg en onderhoud. Lieuwe wist al jong dat hij van tuinieren zijn vak zou maken: “Ik ben en blijf een groen mens. Voor mij is er niets leukers dan tuinieren.
De ontwikkeling op dit gebied stopt nooit. Mijn kennis en enthousiasme draag ik graag over aan anderen.” Speciaal voor Buitenleven beantwoordt Lieuwe tuinvragen van lezers.

Ons grasveld heeft een overmaat aan madeliefjes. Ik heb geprobeerd om ze handmatig te verwijderen, maar het jaar daarna leek het aantal te zijn verdubbeld. Wat is hier een oplossing voor? Over vergif zijn we niet enthousiast, omdat we kleine kinderen en een hond hebben. – An uit Moerdijk

Lieuwe: “Het madeliefje (Bellis perennis) is best lastig op een biologische manier te bestrijden. Het handmatig verwijderen is eigenlijk de beste manier. Je moet dit blijven doen om het weg te houden. Daarnaast is een andere, natuurlijke optie het verticuteren van je grasmat. Zo komt er meer lucht in de grond en krijgt het gras de kans om beter te groeien. Dat groeien kun je ook versnellen door het toevoegen van stikstof aan je gazon. Hierdoor verdring je het madeliefje, want die heeft meer ruimte nodig.Het verticuteren scheelt iets, maar het lost het probleem niet op.

Naast deze mogelijkheden kom je toch snel uit op bestrijdingsmiddelen. Veel mensen denken vaak dat het ontzettend schadelijk is, terwijl er tegenwoordig juist veel minder schadelijke bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar zijn. Het gaat vooral om wat je gebruikt en in welke hoeveelheden. Ga hiervoor naar de vakhandel en leg de situatie uit. Zij kunnen je adviseren welk middel je kunt gebruiken, in een juiste dosering, zonder dat het schade oplevert aan mens of dier.”

Vraag het de hovenier! Lieuwe geeft het antwoord.

Als tuinliefhebber loopt u nog wel eens tegen vragen aan. Wat is het probleem en hoe los ik het op? Lieuwe, vakbekwaam TuinKeur-hovenier, is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heeft u ook een tuinvraag aan Lieuwe? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor advies bij tuinproblemen.

Lieuwe Westra

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur