Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Slakken verjagen – Lieuwe weet het

Ik heb veel last van slakken in mijn tuin. Vooral mijn bladplanten, zoals mijn hosta’s, worden aangevreten. Wat is een dier- en natuurvriendelijke manier om ze te verjagen? – Evelien uit Weert

Lieuwe Westra is vakbekwaam hovenier. Hij is werkzaam bij TuinKeur en adviseert hoveniers en consumenten op het gebied van tuinaanleg en onderhoud. Lieuwe wist al jong dat hij van tuinieren zijn vak zou maken: “Ik ben en blijf een groen mens. Voor mij is er niets leukers dan tuinieren.
De ontwikkeling op dit gebied stopt nooit. Mijn kennis en enthousiasme draag ik graag over aan anderen.” Speciaal voor Buitenleven beantwoordt Lieuwe tuinvragen van lezers.

Lieuwe Westra

Lieuwe:“Een van de vriendelijkste manieren is het neerzetten van schaaltjes met een klein laagje bier erin. Daar kruipen ze in, zodat je ze makkelijk kunt vangen. Gebruik niet te veel, want dan verdrink je ze. Hiervoor zijn ook speciale vallen te koop. Een andere optie is je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor de slak. Bijvoorbeeld door rondom je planten schelpen, eierschillen of zilverzand te strooien. Hier hebben ze een verschrikkelijke hekel aan. Ook kun je koper inzetten. Als de slak hiermee in aanraking komt, krijgt deze een lichte stroomprikkel. Een nare ervaring en voldoende reden om te vertrekken. In de vakhandel wordt kopertape aangeboden om bijvoorbeeld op bloempotten of boomstammen te plakken.

Een ander hulpmiddel is koffiedik. Als je een beetje koffiedik door de bovenlaag van de aarde doet, wordt deze heel droog. Hoe droger, hoe beter, want slakken houden juist van een vochtige grond. Of ga op een warme, miezerige avond naar buiten. Slakken gaan dan het liefste op pad, dus ideaal om ze te vangen. Zet ze daarna uit op een plek waar ze niet zoveel kwaad kunnen doen. Ga niet met gifkorrels of zout strooien; dat is allesbehalve vriendelijk. Tot slot willen slakken zich nogal eens verstoppen onder de bladeren. Het is dus soms even goed zoeken, wil je ze daar verjagen.”

slakken verjagen

Vraag het de hovenier! Lieuwe geeft het antwoord.

Als tuinliefhebber loopt u nog wel eens tegen vragen aan. Wat is het probleem en hoe los ik het op? Lieuwe, vakbekwaam TuinKeur-hovenier, is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heeft u ook een tuinvraag aan Lieuwe? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor advies bij tuinproblemen.

Lieuwe Westra

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur