Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Seringenboom minder bloemen – Lieuwe weet het

Sinds zes jaar hebben we een seringenboom. In de beginjaren had hij prachtige bloemen, maar sinds enkele jaren geeft de boom geen bloemen meer. Wat is het probleem en wat kunnen wij hier aan doen? – Marjo uit Opmeer

Lieuwe Westra is vakbekwaam hovenier. Hij is werkzaam bij TuinKeur en adviseert hoveniers en consumenten op het gebied van tuinaanleg en onderhoud. Lieuwe wist al jong dat hij van tuinieren zijn vak zou maken: “Ik ben en blijf een groen mens. Voor mij is er niets leukers dan tuinieren.
De ontwikkeling op dit gebied stopt nooit. Mijn kennis en enthousiasme draag ik graag over aan anderen.” Speciaal voor Buitenleven beantwoordt Lieuwe tuinvragen van lezers.

Lieuwe Westra

Lieuwe: “Dat een sering op den duur minder bloemen heeft, hoor je vaker. Het kan te maken hebben met diverse omstandigheden. Allereerst de locatie. Een sering houdt van een zonnige, niet te droge plek. Als dat wel het geval is, heeft de sering te weinig vocht en energie om knoppen te maken voor het volgende jaar. Het is goed om een mulchlaag aan te brengen voor een optimale grond.

Onbewust een teveel aan verkeerde mest stoffen geven komt vaak voor. Als je bijvoorbeeld mest met veel stikstof geeft (zoals het gazon krijgt), krijg je veel blad in plaats van bloemen. Geef juist voeding met veel fosfor, dit stimuleert de bloemaanleg.

Een sering geeft vaak het eerste jaar veel bloemen, omdat ze gekweekt zijn met veel knoppen. Dat loopt de eerste jaren steeds iets terug, omdat de boom nog moet wortelen. Geef de sering de tijd.

Tot slot: zorg dat je op de juiste manier snoeit. Knip uitgebloeide bloemen weg, zo voorkom je zaadvorming en gaat alle energie naar het vormen van nieuwe knoppen voor het volgende jaar. Heb je het snoeien echt verwaarloosd, dan is een verjongingssnoei nog een oplossing. Je snoeit dan ieder jaar een deel. Dit vraagt om enige snoeikennis, dus vraag indien nodig om hulp van een hovenier.”

Seringenboom

Vraag het de hovenier! Lieuwe geeft het antwoord.

Als tuinliefhebber loopt u nog wel eens tegen vragen aan. Wat is het probleem en hoe los ik het op? Lieuwe, vakbekwaam TuinKeur-hovenier, is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heeft u ook een tuinvraag aan Lieuwe? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor advies bij tuinproblemen.

Lieuwe Westra

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur