TuinKeur logo

Gazononderhoud: hoe onderhoud ik mijn gazon na de aanleg?

Gazononderhoud: hoe onderhoud ik mijn gazon na de aanleg?

Media, Publicaties

Top 10 gazononderhoud tips van een TuinKeur-hovenier.

Het gazon is een natuurlijk tapijt dat ruimte en vorm geeft. Maar naast dat een gazon groener dan dat van buren moet zijn, moet het ook functioneel zijn. Het is een plek om op te leven, een plek waar kinderen spelen, om te genieten van de voorjaarszon en om in de zomer te barbecueën.

Om heerlijk te blijven genieten van jouw gazon is goed onderhoud van belang. Periodiek gazononderhoud zorgt ervoor dat je een mooi dicht en sterk grasveld creëert. Bij het onderhouden van het gazon komen werkzaamheden als verticuteren, gras zaaien, bemesten en maaien te pas. Met deze top 10 gazononderhoud tips zorg je ervoor dat jouw grasmat in een perfecte staat verkeerd. 

1. Hoe kies je de juiste grasmaaier?

Zorg voor de juiste maaier. Een kooimaaier geeft het mooiste maaibeeld doordat deze maaier het gras afsnijdt in tegenstelling tot de cirkelmaaier die het gras afslaat. De cirkelmaaier is de meest gebruikte maaier. Zorg dat het mes goed scherp en in balans is. Laat de maaier bij voorkeur in de winterperiode klaar maken door de dealer.

Daarnaast zijn er robotmaaiers en elektrische- (accu) maaiers. Hierbij geldt hoe breder het maaidek van de machine is, des te minder tijd neemt het maaien in beslag. Maar een brede maaier kan lastiger manoeuvreren op kleine gazons. Daarom kan tot 100 m² gazon een handmaaier voldoen, daarboven is een motormaaier handiger.

Weet je niet welke maaier het meest geschikt is voor jouw gazon? Vraag het na aan je hovenier.

2. Wat doe je met maaisel?

Laat je het maaisel liggen of vang je dit op? Pas het gazonbeheer hier op aan! Want als je het maaisel laat liggen is het belangrijk dat je frequent maait. Als je dit niet doet is het gemaaide gras te lang en is er kans dat het gazon stikt. Zorg ook dat het maaisel afgebroken kan worden door een actief bodemleven. Het is verstandig om minimaal 3 keer per week te maaien.

Wil je zo min mogelijk maaien en niet méér maaien dan noodzakelijk? Vang het gras dan op tijdens het maaien, dan kan één keer maaien per week al voldoende zijn. Het voordeel van opvangen is dat de viltlaag minder snel groeit, het gazon sneller droogt en de kans op schimmels kleiner wordt. Daarnaast kun je het opgevangen maaisel zelf composteren om later weer te verwerken. Het nadeel is dat je wat vaker moet stoppen met maaien om de opvangbak te legen.

Voor mooi groen gras moet je het gazon blijven onderhouden.

 3. Maai het gras niet te kort

Een nieuwe grasmat wordt de eerste twee weken niet gemaaid. Daarna wordt het  twee weken op de hoogste stand gemaaid. Waarop je dit langzaam afbouwt naar een maaihoogte van drie tot vier cm.

Een langere grasspriet heeft een grotere watervoorraad en is beter bestand tegen de eerste droogte. Een goede bodemstructuur en een goed gewortelde grasmat zijn ook van belang. Ook blijven de groeipunten intact waardoor het gras sneller kan herstellen.

4. Kanten knippen & graskanten steken

Het netjes knippen van de gazonkanten vraagt veel tijd. Door een maairand van klinkers of opsluitbanden aan te leggen wordt het maaien of knippen van de kantjes een stuk eenvoudiger.

Om het werk makkelijker te maken moeten de graskanten worden afgestoken. Span een lijn langs het gazon voor een strak resultaat. Dit zorgt ervoor dat de grasmaaier dit beter maait.

5. Verticuteren

Om de grasmat te beluchten, de viltlaag en het mos te verwijderen wordt het gras geverticuteerd. Voordat je begint maai je het gras korter dan normaal. Daarna verticuteer je het gras in verschillende richtingen.

Begin met een baan rondom en verticuteer vervolgens in de lengte- of breedte richting. Verwijder het losgekomen materiaal en verticuteer haaks in de richting op de banen van de eerste keer. Zaai de kale plakken door en bemest het gazon. De beste periode is maart tot uiterlijk midden mei. Verticuteren is niet een jaarlijks terugkomend onderdeel, kijk naar het gazon of het nodig is.

Met goed onderhoud is het gras groener dan bij de buren!

6. Blad ruimen

In de winterperiode is het belangrijk om het blad regelmatig te verwijderen van het gazon. Als het blad lang blijft liggen krijgt het gazon geen lucht en zal het dus stikken. Dit resulteert in gele plekken op het gazon. Daarnaast ziet veel bladafval in de tuin en op het gazon er ook slordig uit.

7. Geef het gazon wat het nodig heeft

Ons advies is om drie keer per jaar te bemesten. De 1e keer is in maart-april, de 2e keer in augustus en de 3e keer is in oktober, dan gebruik je alleen najaarsmeststof. De langzaam vrijkomende meststoffen werken 6 maanden lang en zorgen voor een rustige en stabiele groei. In het najaar kun je winterbemesting toedienen waardoor het gras afhardt en daardoor minder gevoelig is voor schimmels zoals rooddraad, sneeuwschimmel of dollarspot. Let wel op dat je zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de meststoffen. Een overdosis doet het gras geen goed en is weggegooid geld!

Om de pH-waarde van de bodem op peil te houden kun je kalk toedienen. Een ideale pH-waarde is 6,5 tot 7. Kalk kun je het beste toedienen in de winterperiode, zodat de korrels ook goed op kunnen lossen. De normale kalk dosering is 10 kg per 100 m². Bij een dichte bodemstructuur of een slechte waterhuishouding kun je de bodem verschralen door het strooien van scherpzand. Het scherpzand wordt ingeregend waardoor ern een open bodemstructuur ontstaat.

Wil jij weten of er een gebrek of overschot aan een bepaalde voedingsstof is? Laat dan een grondmonster nemen zodat tekorten en overschotten opgelost kunnen worden.

Kom je er niet uit? Schakel een TuinKeur-hovenier in!

8. (On)kruiden, ongedierte en schimmels

Bij regulier gazononderhoud beperkt het onkruid zich tot een minimum. Verwijder onkruid zo vroeg mogelijk, het liefst voordat ze bloeien en zaden vormen. Dit is natuurlijk erg intensief, zeker wanneer je een groter gazon hebt. Chemische onkruidbestrijding uitvoeren op een gazon kan uitkomst bieden. Echter wil de groei van onkruiden ook vaak iets zeggen over de bodem. Zo kan de groei van vlinderbloemige soorten duiden op een stikstof tekort in de bodem. Door de groei van bijvoorbeeld klaver wordt er door de samenwerking tussen de klaver en een bodembacterie stikstof afgegeven aan de bodem.

Is er voldoende stikstof dan gedijt de klaver minder tot zelfs niet. Wil je toch met chemische middelen werken? Laat je dan goed informeren of besteed het uit aan een gediplomeerde vakman. Ga niet zelf “knoeien”!

Tijdens warmere en vochtige dagen kunnen schimmels ook goed gedijen in het gazon. Wil je weten welke schimmel er aanwezig is? Vraag het aan je lokale TuinKeur-hovenier of stuur je vraag met foto naar lieuwe@tuinkeur.nl. 

9. Water geven is belangrijk

Goed gazononderhoud betekend genoeg water geven. Bij een net aangelegde grasmat sproei je elke dag een half uur voor 2 weken lang. Daarna rustig afbouwen en alleen bij hete dagen sproeien. Tijdens droge zomer periodes moet je het gras niet verwennen. Twee á drie keer per week een half uur sproeien in de avonduren is voldoende. Zo voorkom je verbranding door sterke zonnestralen . Zorg ook dat de beregeningsinstallatie de randen goed raakt.

Let op met het gebruiken van grondwater. Dit kan roest aanslag geven op muren en tuinmeubelen, maar ook bestrating kan aangetast worden. Mei is een geschikte maand om de beregeningsinstallatie gebruiksklaar te maken en te testen. Sluit het water af voor de winterperiode. Zodat leidingen, kranen en koppelingen niet kapot vriezen.

10. Visuele controle voor goed gazononderhoud

Tijdens het maaien en uitvoeren van het reguliere onderhoud raden wij aan om het gazon te controleren op afwijkingen. Hierdoor kan een plaag, schimmel of gebrek snel worden waargenomen waardoor er op tijd ingegrepen kan worden. Ook kun je tijdens het reguliere onderhoud meteen de rest van de tuin meenemen in de controle beurt.

Het resultaat: een gazon om van te genieten!

Heb jij geen groene vingers? Of kom je tijd tekort?

Schakel een TuinKeur-hovenier in!

Een vakbekwame hovenier in jouw buurt biedt je graag een helpende hand. Informeer ook eens naar een onderhouds abonnement. Hierbij komt de hovenier een paar keer per jaar langs. Zo heb je geen omkijken meer naar het gazon en kan je nog meer genieten.

Heeft u vragen over dit artikel?

Enny Fransen
Binnendienstmedewerker

Ik help je graag bij vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op.

 

 

Meer over media

Schrijf & Win 2024 – Winnaars maart

Schrijf & Win 2024 – Winnaars maart

Schrijf & Win winnaars maart: In 2024 maakt jouw klant en jij met één recensie het hele jaar kans op een taart! De enige voorwaarde om kans te maken is een recensie schrijven over de diensten van hun TuinKeur hovenier op www.hoveniernederland.nl. Iedere eerste...

Vraag het Lieuwe: Minder geluidsoverlast

Vraag het Lieuwe: Minder geluidsoverlast

Lieuwe Westra werkte jarenlang als hovenier voordat hij tuinadviseur werd bij TuinKeur. In elke editie van TuinSeizoen beantwoordt hij tuinvragen van lezers. Heb je een vraag voor hem? Mail deze dan naar redactie.tuin@vipmedia.nl o.v.v. vraag het Lieuwe. Bron:...

Schrijf & Win 2024 – Winnaars februari

Schrijf & Win 2024 – Winnaars februari

Schrijf & Win winnaars februari: In 2024 maakt jouw klant en jij met één recensie het hele jaar kans op een taart! De enige voorwaarde om kans te maken is een recensie schrijven over de diensten van hun TuinKeur hovenier op www.hoveniernederland.nl. Iedere eerste...

Schrijf & Win 2024 – Winnaars januari

Schrijf & Win 2024 – Winnaars januari

Schrijf & Win winnaars januari: In 2024 maakt jouw klant en jij met één recensie het hele jaar kans op een taart! De enige voorwaarde om kans te maken is een recensie schrijven over de diensten van hun TuinKeur hovenier op www.hoveniernederland.nl. Iedere eerste...

Vraag het Lieuwe: Struiken aanplanten

Vraag het Lieuwe: Struiken aanplanten

Lieuwe Westra werkte jarenlang als hovenier voordat hij tuinadviseur werd bij TuinKeur. In elke editie van TuinSeizoen beantwoordt hij tuinvragen van lezers. Heb je een vraag voor hem? Mail deze dan naar redactie.tuin@vipmedia.nl o.v.v. vraag het Lieuwe. Bron:...

Vraag het Lieuwe: Leylandcipres

Vraag het Lieuwe: Leylandcipres

Lieuwe Westra werkte jarenlang als hovenier voordat hij tuinadviseur werd bij TuinKeur. In elke editie van TuinSeizoen beantwoordt hij tuinvragen van lezers. Heb je een vraag voor hem? Mail deze dan naar redactie.tuin@vipmedia.nl o.v.v. vraag het Lieuwe. Bron:...