Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Beplanting aanplanten of verplanten in het najaar

door | okt 9, 2020 | Tuinonderhoud | 0 Reacties

De kalender geeft aan dat we gestart zijn met de maand oktober. Het jaar heeft vier verschillende seizoenen, en hiervan is de zomer nu echt voorbij. We zijn gestart met de herfst, een mooie tijd als het gaat om de veranderingen in de natuur. Prachtige paddenstoelen laten zich zien, planten krijgen de mooiste herfstkleuren en de eerste bladeren beginnen in groten getale te vallen. 

Nu de herfst is gestart beginnen ook de temperaturen te zakken. Langzaam maar zeker begint de sapstroom van de planten stil te vallen. Alle beplanting in de tuin zoals vaste planten, sierheesters, hagen en bomen kunnen nu zonder problemen geplant of verplant worden. Een groot voordeel om in het najaar deze werkzaamheden op te pakken is dat er een groeivoorsprong is in het voorjaar. 

Hoe zit het dan precies? Tegenwoordig heeft de tuinliefhebber het hele jaar de mogelijkheid om de tuin aan te planten. Doordat kwekers de beplanting meer zijn gaan kweken in pot zijn deze het hele jaar te planten. Alleen tijdens vorst is dit niet mogelijk. Verplanten van planten in de volle grond wordt alleen uitgevoerd als de planten in rust zijn en eventueel het blad hebben latten vallen, vanaf herfst tot de lente 

Waarom dan het najaar? In het najaar is de grond nog redelijk warm en is er voldoende vocht voor de planten. Plantenwortels hebben nog de mogelijkheid om zich te ontwikkelen voordat de winter zich gaat melden. Hier zit het voordeel van aanplant in het najaar. Doordat de plant de kans heeft gehad om zich te settelen in het najaar kan hij in het voorjaar met een vliegende start verder.  

Tijdens deze werkzaamheden in de tuin is grondbewerking van groot belang. Als je nieuwe beplanting aanbrengt of verschillende planten in de tuin gaat verplanten, zorg dan altijd voor bodemverbetering. Zorg voor een goede bodem met voldoende humus, lucht en voeding. Deze omstandigheden zorgen voor gezonde en goed groeiende planten.  

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur