Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Ongewenste diertjes in de tuin

door | apr 28, 2020 | Tuinonderhoud, Tuinproblemen | 0 Reacties

Bij een mooie tuin horen ook dieren. We horen en zien graag vogels in de tuin, een lieveheersbeestje op de planten, vlinders, bijen en hommels, teveel om op te noemen. Maar tussen al deze dieren zitten er ook een aantal die we liever zien gaan dan komen. In sommige gevallen zie je de diertjes niet eens maar krijg je te maken met de gevolg schade van deze bewoners.

Afgelopen week was ik druk met het opruimen van gevallen blad van de hedera. Tijdens de schoonmaak kwam ik hem tegen. Zo’n klein mat zwart kevertje van ongeveer 1cm groot, met gele vlekjes op zijn schild. Deze kever vliegt niet maar is een hele goede kruiper. De wetenschappelijke naam is Otiorhynchus sulcatus, een naam om niet meer te vergeten. Een stuk makkelijker is de naam taxuskever of lapsnuitkever.

De aangevreten bladeren van de hedera en kardinaalshoed waren me wel opgevallen. De laatste tijd werd de schade wel wat groter. Ik ben voor om alle dieren een beetje ruimte te geven, maar er zijn grenzen. De schade die nu ontstaat begint een beetje uit de klauwen te lopen. Kan ik hier iets aan doen?

De taxuskever maar ook de larven van de kever vreten aan planten. De taxuskever legt in één seizoen honderden eieren in de grond aan de voet van de plant. De larven doen zich te goed aan de kleine wortels, en naarmate ze groeien, aan de grotere. Hierdoor zal de plant het niet redden. De volwassen kever voedt zich ’s nachts door aan de bladeren te vreten van de plant. De kever eet graag van de taxus, zoals de naam al doet vermoeden, maar is ook een liefhebber van bijvoorbeeld Rhododendron, Azalea, Skimmia, druif, aardbeiplanten, en nog vele meer.

De vraat van de taxuskever is goed te herkennen, hij eet graag aan de randen van bladeren en bloemen. Kleine of grote ronde happen, aan de zijkanten, missen van het blad. Ze geven de voorkeur aan dikke en sappige bladeren. Hier zit ook mijn probleem. Een enkele diertje, wat een beetje vraat veroorzaakt, daar lig ik niet wakker van. Maar nu beginnen sommige planten er wel heel slecht uit te zien.

Ik weet nu waar ze zitten maar als je dat nog niet weet is er een eenvoudige manier om daar achter te komen. Leg tussen de beplanting wat planken, verspreid in de tuin. Overdag zal de taxuskever hier onder kruipen om te schuilen. Zo weet je of er taxuskever in de tuin zit en waar ze zitten.

De bestrijding kan het beste uitgevoerd worden met het inzetten van aaltjes (nematoden). De aaltjes dringen hun prooi binnen, die daarna binnen enkele dagen dood gaat. Het zijn  de natuurlijke vijanden van deze plaaginsecten.

Via je eigen hovenier, de vakhandel of tuincentra zijn deze nematoden te bestellen. Zorg er voor dat je er in een vroeg stadium bij bent. Het duurt soms enkele jaren om de taxuskever geheel uit de tuin te krijgen.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur