Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Bomensterfte door kever

door | sep 29, 2020 | Nieuws, Tuinproblemen | 0 Reacties

In de afgelopen maanden hebben velen van ons, ondanks de omstandigheden, toch kunnen genieten van de vakantie. Veel Nederlanders kozen nu niet voor het buitenland maar vierden vakantie in eigen land. Heerlijk genieten aan het strand, van een waterrijke omgeving of zelfs in het bos.

Niet iedereen, maar sommige oplettende personen onder ons zagen een verandering in het bos wat veel vragen opriep. Naaldbomen, soms enkele soms hele groepen, stonden er bruin en dood bij. Ouderdom was hier niet aan de orde, maar wat dan wel?

Momenteel is in de bossen van Nederland een kever massaal bezig om aan naaldbomen te knagen. Deze kever, ook wel de letterzetter genoemd, knaagt voornamelijk aan de fijnspar maar belaagd ook bijvoorbeeld de Lariks en de Douglasspar. In Duitsland zijn al hele stukken bos geveld door deze kevers. In bossen die zeer divers zijn aan bomensoorten valt de schade minder op dan in de productiebossen. Sommige productiebossen bestaan grotendeels of soms alleen maar uit één soort. De gevolgen zijn groot.

Hoe is het mogelijk dat deze bomen opeens massaal last krijgen van deze beestjes? Het antwoord moeten we zoeken in de weersomstandigheden van de laatste jaren. Het toverwoord is klimaatverandering. De laatste jaren hebben we een duidelijke verandering in de omstandigheden. Droog en warm zijn kenmerkend voor de afgelopen zomers en zelfs jaargetijden. Sparren produceren hars, een goed middel om tegengas te geven tegen deze kevers. Doordat het de laatste jaren droger en warmer is geworden hebben de bomen het moeilijker gekregen. Het natuurlijke afweersysteem is aangetast en de kevers hebben vrij spel.

Kevers en larven brengen schade toe d.m.v. vraat waarbij ze de sapstromen met voedingsstoffen van de boom kapot maken. De bomen hebben helaas te weinig weerstand en sterven zo een langzame dood. Een middel tegen deze plaag is er niet. Gezonde bomen die voldoende hars aanmaken hebben een kans om te overleven, maar verzwakte bomen redden het helaas niet.

Een klein beetje duidelijkheid in de vraag waarom er zoveel gezaagd hout in het bos ligt en hoe het mogelijk is dat zoveel bomen bruin zijn gekleurd terwijl ze groen moeten zijn.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur