Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 
In deze bijdrage meer informatie over de bestrijding van woelmuizen.

Tuinvraag van een consument

Wij hebben ontzettend veel woelmuizen die ons grasveld voorzien van gangen waar we niet blij mee zijn, het gras gaat er dood… We hebben een oppervlakte van bijna een hectare… Heeft u tips?

Last van woelmuizen in het gazon Last van woelmuizen in het gazon

 

Lieuwe – vakbekwaam TuinKeur-hovenier weet het!

Woelmuizen zijn snelle gravers en vooral in de nachtelijke uurtjes actief. Door het vele graven in de tuin kan soms een grote ravage ontstaan. Het is niet allen het graven, maar ook de vreterij aan de wortels van planten brengt veel schade in de tuin. Woelmuizen staan ook bekend om hun uitzonderlijke voortplantingsvermogen wat zeker geen pluspunt is als ze al in de tuin gesignaleerd zijn.

Biologische bestrijding woelmuizen

Deze heeft altijd mijn voorkeur. Meestal is het zo wanneer er woelmuizen in de tuin zijn dan zijn de omstandigheden daar optimaal voor de muis. Door de leefomgeving aan te passen is het minder leuk wonen op het erf. Houd bij sloten alles goed kort en schoon. Houd de grasbermen kort en opgeruimd. Zorg voor geknipte hagen en geen ruige onkruidgroei onder de heg. Zijn er buizen, drainage o.i.d scherm deze dan af met een stukje gaas. Ruim de tuin zo goed mogelijk op als het gaat om opslagplaatsen van hout e.d. Gebruik zo weinig mogelijk bodembedekking in de tuin. Kortom loop door de tuin en kijk of er geen materialen en vegetatie staan die het leefgebied van de woelmuis aantrekkelijk en aangenaam maken. Is de tuin niet aantrekkelijk genoeg dan zullen ze een ander leefgebied gaan zoeken.

Ik las op internet ook nog een leuk artikel waar sprake is van het gebruik van vliergier. Neem het blad van de vlier, doe dat in een emmer water en laat het mengsel 10 tot 14 dagen staan. Verhouding 1 kilo blad met 10 liter water. Giet na deze dagen de vloeistof onverdund in de gangen.

Verder worden er verschillende oplossingen geboden:

  • Vangkoker. Levend woelmuizen vangen met vangkoker.
  • Ultrasone woelmuis verjager. Door ondergrondse resonaties van bepaalde frequentie worden woelmuizen verjaagd.
  • Woelmuisklemmen. In de handel zijn ook klemmen te verkrijgen om de woelmuis te vangen. Dit is best wel een lastig klusje. Net zoals de mol beschikken deze diertjes over een uitstekende neus en ruiken al snel dat iets niet in orde is. De klemmen niet aanraken met de handen, maar draag handschoenen om de klem te zetten.

Kortom een lastig probleem, waar je niet zo makkelijk af komt. Eén van onze hoveniers komt graag langs om de situatie bij jouw thuis te bekijken. Zoek hier jouw TuinKeur-hovenier >>>

Stuur ook je tuinvraag in naar Lieuwe

Als tuin liefhebber loop je nog wel eens tegen vragen aan. Hoe kan het nu dat? Of hoe kan ik het beste? Lieuwe – vakbekwaam TuinKeur-hovenier – is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heb je ook een vraag aan Lieuwe? Stel deze via de mail op: lieuwe@tuinkeur.nl

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur