Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Week van de Teek 2020

door | jun 23, 2020 | Tuinproblemen | 0 Reacties

Met het warmere weer gaan mensen meer naar buiten en hebben teken het voor het uitzoeken. De laatste jaren is het aantal tekenbeten in Nederland fors gestegen, wat ook inhoudt dat ziektes als Lyme meer voorkomen in Nederland.

Het blijft belangrijk om mensen te informeren over het gevaar van teken en hoe je hiermee om kan gaan. Hierom bestaat “de Week van de Teek”. Deze wordt jaarlijks door landelijke, samenwerkende organisaties georganiseerd. Normaal zou de week begin april plaats hebben gevonden, op het begin van het tekenseizoen, maar deze is uitgesteld naar 22 t/m 26 juni in verband met de coronacrisis.

Op de website: https://www.weekvandeteek.nl kan je voorlichting vinden over hoe je met een tekenbeet moet omgaan, en hoe je deze kan voorkomen.

 

Teken

Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Teken zitten in hoog gras, struiken, planten of tussen dode bladeren. Als jij graag de natuur in trekt maak jij daardoor al snel kans op een tekenbeet. Gelukkig zijn er manieren waarmee jij jezelf tegen teken kan beschermen.

Probeer zoveel mogelijk je huid te bedekken. Onbedekte huid kan je insmeren met DEET. Daarnaast kan je ook teek werende sokken dragen.

Toch kan er altijd ongemerkt een teek op je meeliften. Het beste is om deze zo snel mogelijk weg te halen, dan is de kans op infectie namelijk het kleinst. Het duurt vaak even voordat ze zich vastbijten, ze zoeken eerst een warm plekje op. Check daarom als je thuis bent alle warme plekken van je lichaam zoals je liezen en oksels en net onder de haargrens in je nek. Als je twijfelt of een bultje een teek is kan je het beste kijken of je de pootjes van de teek ziet. Ook kan je een spiegel of loep gebruiken voor extra zekerheid.

Als je toch een teek hebt kan je deze makkelijk verwijderen. Je hebt bijvoorbeeld puntpincetten of tekenkaarten waarmee je de teek makkelijk eruit kan halen. Let er wel op bij het gebruik van een pincet dat je de teek goed dicht bij de huid pakt. Anders kan je per ongeluk alleen het lijfje meenemen, en dan moet je het kopje apart nog verwijderen.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur