Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Geen klimop, maar eetbare planten tegen de muur

door | jun 11, 2020 | Tuintips | 0 Reacties

Klimop rondom het huis geeft voor velen een mooi natuurlijk sfeertje. Daarnaast zorgen planten op je huis ervoor dat het binnen koeler blijft in de zomer, en warmer in de winter.

Toch is niet iedereen fan van klimop. Maar geen zorgen, er zijn nog veel meer planten waarmee je verticaal kan tuinieren. En veel mogelijkheden daarvan zijn zelfs eetbaar!


Voordeel en soorten

Een manier om meerdere planten verticaal tegen de muur te leiden is door horizontale draden te spannen tegen jouw muur of schutting. Hier tegenaan kan je verschillende struiken of bomen leiden. Denk aan druiven, frambozen, bramen, appels, perziken en pruimen. Het kost wat werk om het op te zetten, maar als de planten eenmaal goed groeien is het genieten. Doordat ze tegen schutting of muur worden geplant behouden ze meer warmte en zal het fruit sneller rijpen.

 

Bijvoorbeeld een druivenstruik

Een van onze medewerkers van TuinKeur heeft bij het eigen huis een druivenstruik tegen de muur lopen. Hij is hier erg positief over, en zegt dat het weinig moeite kost om bij te houden, ook wanneer je geen tuinexpert bent. Het is voornamelijk belangrijk dat je ervoor zorgt dat de druiven genoeg zonlicht krijgen. Hierom is het wel zaak om de struik te snoeien, en overbodig blad, wat het zonlicht blokkeert voor de druiven weg te halen.

Als je een druivenstruik wil planten bij jouw muur moet je er het eerste jaar goed voor zorgen dat de druivenscheut mooi naar boven groeit. De rest snoei je weg. Het jaar erop zou je de draagscheuten, waar de druivenscheuten opgroeien, kunnen sturen om de gewenste kant op te groeien.

De plant kan je het beste sturen met touw wat bestendig is tegen licht en water waardoor je geen schade aanricht aan de druiven.

 

Tips of advies gewenst over het verticaal tuinieren van eetbare planten? Neem contact op met een hovenier bij jou in de buurt.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur