Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Tuintips in december

De aankleding en versiering van huis en tuin tijdens Kerstmis is alleen maar belangrijker geworden. Daarbij gebruiken we steeds meer levende producten, zoals bes- en bladmateriaal.

kerstsfeer_2

Kerstsfeer

U kunt ook een winterarrangement van tuinplanten maken in een mooie bloembak, deze ‘kersterig’ versieren en vervolgens buiten – bij de deur, op de tuintafel of op het balkon – of op een koele plek in huis neerzetten. Met een kerstroos brengt u uw huiskamer direct in de kerstsfeer.

Samen snoeien

In de donkere dagen voor kerst is het wel zo knus om samen in de tuin aan de slag te gaan. Gaat u bomen snoeien? Dan is het sowieso handig om met z’n tweeën te werken. Terwijl de een snoeit, kan de ander de nodige aanwijzingen geven. Zo zorgt u ervoor dat de boom zijn vorm behoudt. Let op dat bij het snoeien van zware takken geen bast losscheurt van de boom! Ziet uw ligusterhaag er niet zo mooi meer uit? Neem hem flink onder handen met de snoeischaar, dan heeft u in het voorjaar weer een mooie haag.

magazines

Koop eens een tuinmagazine ter inspiratie!

Van bezinning naar inspiratie

De feestmaand is voor velen de tijd van bezinning. Een mooi moment om na te denken over uw tuin. Wat zou u willen aanpassen en hoe? Verzamel foto’s van tuinen, materialen, planten, bomen en meubels die u mooi vindt, of maak zelf foto’s. Uit de collage die zo ontstaat, wordt vanzelf duidelijk wat u wilt met uw tuin. En wat u moet doen om dat te bereiken. Dat belooft een inspirerende decembermaand te worden.

 

Snoeien in december

 

Vormsnoei bij bomen

Het is belangrijk de totale vorm van een boom goed in de gaten te houden terwijl u snoeit. Als u dat alleen doet, blijft u heen en weer lopen om het effect te beoordelen. Het is veel makkelijker dat met z’n tweeën te doen: de een snoeit en de ander bekijkt van een afstand het effect en geeft aanwijzingen om het snoeien makkelijker te maken.

Zware takken

Traditioneel wordt er ’s winters veel aan corrigerende vormsnoei gedaan. Ook worden dan vaak zware takken weggezaagd. Doe dat zo dat er geen bast kan losscheuren van de boom. Dat kan door in twee fases te zagen. Eerst de onderkant van de tak op enige afstand van de stam inzagen en daarna iets verder van de stam de tak van bovenaf doorzagen. De ‘kapstok’ die dan blijft zitten, kan daarna nog wat dichter bij de stam worden doorgezaagd, maar laat de ‘kraag’ vlak bij de stam zitten. De boom sluit de wond namelijk vanuit die kraag. Bij takken dikker dan twee centimeter is het aan te raden de wond met wondbalsem af te dekken.

 

Uitzondering: liguster snoeien

Een ligusterhaag die veel te omvangrijk en van onderen kaal is geworden, kunt u ook nu nog zwaar snoeien. Uiteraard ziet hij er dan een aantal maanden lang niet uit, maar in het voorjaar zal hij weer gezond uitlopen.

 

 

Tuinonderhoud in december


Bevroren gras

Als de grond met het gras erop bevroren is, kan dat ‘breken’ als er overheen wordt gelopen. Het effect daarvan wordt pas in het voorjaar duidelijk als de belopen plekken bruin en kaal worden. Het gras is er doodgegaan. Op de door het lopen verdichte plekken kan de vorst extra lang in de grond blijven.

 

Schoffelen

Veel kiemplantjes van onkruid zitten al iets ontwikkeld in de grond. Als de grond niet bevroren is, is het daarom geen gek idee om even te schoffelen. Door zon en volgende vorst zullen ze dan verdrogen en u bent een heleboel onkruid kwijt dat anders in het vroege voorjaar zou opschieten. Zorg wel voor een scherpe schoffel en schoffel niet waar bollen groeien.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur