Rentabiliteit
We zijn allemaal meer of minder bekend met de term rentabiliteit of rendabel zijn. In feite komt het neer op de vraag of je met je inspanning voldoende overhoudt. Voldoende wil zeggen; is het genoeg voor je inspanningen, voor de risico’s die je neemt, voor de instandhouding van je bedrijf, voor investeringen en zo meer.
En wat minstens zo belangrijk is, is er een potje voor later?

Een bedrijf beginnen is vaak een besluit met een romantisch randje. Je bent jong en je wilt zelfstandig zijn, je eigen koers bepalen. Iets opbouwen voor jezelf, iets waar je trots op kunt zijn. Met een klantenkring die jouw werk waardeert. Werk dat je graag doet. De kwaliteit zelf bepalen. Je eigen agenda bepalen. En als het een beetje kan een goed inkomen. Een beloning die recht doet aan al die uren die je maakt en die jou de mogelijkheid geeft om te groeien. Te groeien als ondernemer en als bedrijf.
Ik zei een romantisch randje… Immers gaandeweg kom je erachter dat het ondernemerschap veel vaardigheden eist. Jouw vak en vakmanschap alleen blijkt vaak niet voldoende. Kennis van administratie, boekhouden, verzekeringen, personeel, internet en sociale media, marketing, planning, communicatie met klanten etc. Niemand kan alles en niemand kan alles alleen. Daarom moet je als ondernemer op tijd schakelen. Wat je niet weet kun je vragen. Er zijn voldoende organisaties en adviseurs beschikbaar om je de juiste weg te wijzen.
Dan is het belangrijk dat je een voldoende winstgevend bedrijf hebt. Immers met geld kun je geld verdienen. Op tijd de stap zetten naar een gezond bedrijf is dus op tijd de stap zetten naar ondersteunen. Groeien als ondernemer is de stap naar een rendabel bedrijf.
Een rendabel bedrijf heb je niet, dat krijg je. Door voortdurend aan te passen en te verbeteren. Veel ondernemers doen dit samen met adviseurs als sparringpartner. Immers zij kennen als geen ander de branche en de mogelijkheden. En ze leren ook jou en je bedrijf kennen. Met jouw vaardigheden en behoeftes. Ze weten wat je mogelijkheden zijn, hoe je een groei/ontwikkelplan kunt ontwikkelen en hoe je dat binnen je bedrijf kunt toepassen.
Met een sparringpartner binnen handbereik sta je er niet alleen voor.