Hier begint jouw droomtuin!
Selecteer een pagina
 
Home » Klussen in de tuin » Schimmel leibomen – Lieuwe weet het
Klussen in de tuinTuinproblemen

Schimmel leibomen – Lieuwe weet het

Mijn leiboompjes hebben schimmel onderaan de stam, maar ook tussen de bladeren op sommige takken. Wat is dit en wat kan ik eraan doen? – Ellen uit Heeze

Lieuwe Westra is vakbekwaam hovenier. Hij is werkzaam bij TuinKeur en adviseert hoveniers en consumenten op het gebied van tuinaanleg en onderhoud. Lieuwe wist al jong dat hij van tuinieren zijn vak zou maken: “Ik ben en blijf een groen mens. Voor mij is er niets leukers dan tuinieren.
De ontwikkeling op dit gebied stopt nooit. Mijn kennis en enthousiasme draag ik graag over aan anderen.” Speciaal voor Buitenleven beantwoordt Lieuwe tuinvragen van lezers.

Lieuwe Westra

Lieuwe: “Het is lastig om vanaf een foto te beoordelen, maar ik denk dat het meeldauw is. Dat is een schimmelaantasting van planten, waardoor je die witte laag krijgt die je op de foto ziet. Het komt veel voor en leeft voornamelijk op het blad. De aangetaste delen groeien slecht, ze zijn soms ook misvormd, en de mooie, jonge scheuten sterven helemaal af. Bij bloemen zie je vaak dat het op de buitenkant van de kelkbladeren ziet, wat je dus je bloemen kost. Meeldauw kan kapotgaan als het zo’n twintig graden vriest. Dat komt in de Nederlandse winters niet veel meer voor. Daarom moet je anders te werk gaan. Er zijn middelen te koop waarmee je de boom kunt spuiten, maar dat heeft niet mijn voorkeur.

Een andere aanpak is om de leiboom te laten snoeien door een hovenier. Je moet namelijk een ‘open kroon’ maken zodat de wind goed tussen de bladeren door kan waaien. Dat vereist een specialistische aanpak. Het is ook belangrijk om te kijken waar de leiboom staat. Staan de wortels in te natte grond, dan moet je iets aan de grond gaan doen. Dat geldt uiteraard ook voor een te droge grond in de zomerperiode. Zorg ervoor dat de boom goed vitaal is, indien nodig kun je nog extra bemesten. Wanneer een boom gezonder is, dan is hij weerbaarder en blijft hij beter doorgroeien. Bij meeldauw geldt: de aanhouder wint. Als je steeds de aangetaste scheuten en
bloemen weghaalt, dan zal de meeldauw na verloop van tijd weg zijn. Dat heeft echter wel tijd nodig: de boom kreeg tenslotte ook niet binnen een dag last van meeldauw.”

slakken verjagen

Vraag het de hovenier! Lieuwe geeft het antwoord.

Als tuinliefhebber loopt u nog wel eens tegen vragen aan. Wat is het probleem en hoe los ik het op? Lieuwe, vakbekwaam TuinKeur-hovenier, is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heeft u ook een tuinvraag aan Lieuwe? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor advies bij tuinproblemen.

Lieuwe Westra

Misschien vindt u dit ook leuk

Wat te doen in februari

Bekijk hier de tuinkalender van deze maand.

Naar de tuinkalender >

Zomerbollen met gele bloemen voor een vrolijke tuin

Meer informatie >

Engerlingen in mijn gazon – Lieuwe weet het

Meer informatie >