Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Pioenroos staat in mei op de Bloemenagenda

Geen bloem illustreert zo passend de bloeikracht van mei als pioenroos. De knoppen zijn bollen samengebalde energie die, als ze eraan toe zijn, in een mum van tijd opengaan en heerlijk geuren. De enkele pioenen tonen dan een sprookjesachtig hart, de dubbele produceren een vrolijke, volle ragebol van zachte blaadjes. Ze kunnen een diameter van 15-18 cm hebben en worden vooral aangeboden in wit, verschillende kleuren roze en bordeaux. Ze bloeien in mei en juni en vormen een romantisch voorproefje op de zomer.

Herkomst

Pioenen komen uit China en kwamen rond 1785 naar Europa. Ze behoren tot hun eigen familie (Paeonia) met maar één geslacht: de pioenroos, die ondanks de naam niets te maken heeft met rozen.

Verzorgingstips

 

Gebruik schone vazen, voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe
Snij met een scherp mes een stukje van 3-5 cm van de stengel, verwijder het blad dat onder water komt.
Plakken de knoppen erg door de nectar, laat er dan zachtjes lauw water over stromen. Zo lost het op, zodat de bloemen mooi open kunnen gaan.
Zet pioenrozen niet op de tocht, niet in de zon, niet bij de verwarming en niet bij fruit.

Keuze assortiment

De keuze in pioenrozen is groot, er zijn honderden cultivars. Naast wit, roze en bordeaux komen ze ook voor in lila, zalm (deze is als match voor Living Coral, de Pantone Kleur van 2019, extra gewild), zachtgeel en rood. De bloemvorm kan variëren van gevuldbloemig, enkelbloemig en anemoonbloemig. Veel pioenen hebben een zeer sterke zoete geur, die de bloemen nog eens extra aantrekkelijk maakt. Spectaculair is altijd de metamorfose van een knop van zo’n 3 cm doorsnee, die een bloem kan worden met een diameter van wel 15 cm.

Geen bloem illustreert zo passend de bloeikracht van mei als pioenroos.

Wil je nog meer tuininspiratie?

Lees dan alle berichten gevuld met tips en inspiratie. Bekijk foto’s van verschillende tuinstijlen. Of volg TuinKeur op Pinterest voor meer inspiratie.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur