Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

De passiebloem is de terrasplant van 2019!

Het stralend middelpunt van je terras is deze zomer de passiebloem, met sprookjesachtige bloemen en heerlijk groene ranken die met hulp van pijpenkrullen omhoog klimmen.

Er zijn haast geen woorden om de schoonheid van passiebloemen te omschrijven. Kleuren van zinderend tot sereen. Schitterende meeldraden boven een hart vol franje. Bloemen in de vormen van sterren. Heel veel groen blad en grappige spiraaltjes waarmee de ranken zich gretig vastgrijpen aan draden, hekwerk of een pergola. Deze klimmers zijn ideaal om op een kleine oppervlakte veel kleur en plezier te bieden. Passiebloem (wetenschappelijke naam: Passiflora) kan klimmen langs een pergola, paal, muur of schuur en zo het terras een natuurlijke aankleding geven op basis van slechts zijn pot.

 

Passie voor puur

De nonchalante, klimmende groeiwijze van passiebloem past goed bij de puur natuur tuintrend die vraagt om een robuuste tikje verwilderde uitstraling. De plant bloeit de hele zomer tot diep in de herfst. Sommige soorten dragen na een mooie warme zomer zelfs eetbare passievruchten. Het enige wat de terrasplant nodig heeft om te gedijen, is een stevige pot, iets om tegenaan te kunnen klimmen en een zonnige plek.

Herkomst

De meeste soorten passiebloem komen uit het tropische en subtropische deel van Noord- en Latijns-Amerika, Azië en Australië. Hier groeien de planten in de bossen en regenwouden waar ze bomen en struiken als steuntje gebruiken om naar het licht te klimmen.

 

Assortiment

Van passiebloem zijn ongeveer 500 soorten bekend. Behalve in blauw en purpertinten is de plant er ook met rode, oranje, gele en witte bloemen. Er zijn bovendien bladverliezende soorten en wintergroene soorten. De ene is meer winterhard dan de andere. De meest voorkomende soort is Passiflora caerulea, deze kan redelijk goed tegen kou.

 

Presentatie van de passiebloem

Laat de terrasplant zien in verschillende vormen en kleuren, bij voorkeur in een terrasdecor met een zitje en mooie potten. Kant-en-klaar met pot en al aanbieden verhoogt het afrekenen-en-neerzetten- gemak van de klant. Leg bij de presentatie ook meteen hulpmiddelen zoals rekjes, stokken en draad om de ranken langs te leiden. Omdat passiebloem veelal nog in de knop zit, kan het promotiemateriaal dat hieronder te downloaden is als inspirerend decor helpen om een beeld te schetsen van de glorie van de plant in bloei.

Let hierop bij de inkoop van een passiebloem

• Van belang zijn de potmaat, het aantal stekken per plant of pot, de hoogte en de vorm van de plant. Hij wordt in verschillende verschijningsvormen aangeboden: in bogen, zuilen, piramiden en langs rekjes in leivormen.

• Let ook op het bloeistadium. Soms zijn de planten nog volledig in knop en soms worden ze al met bloem aangeboden. Een plant die al iets kleur toont, spreekt klanten meestal meer aan.

• Passiebloem is niet erg gevoelig voor ziekten en plagen, in de koelere maanden wel uitkijken dat zich geen echte meeldauw, wolluis of spint voordoet.

 

Verzorgingstips

• Passiebloem kan zowel volle zon als halfschaduw hebben.

• Zorg dat de wortels koel staan. Een diepe pot helpt, de aarde afdekken met een dakpan of mooie stenen of schelpen ook.

• Zorg voor iets waar de plant tegenaan kan klimmen: een stevige gespannen draad, muur, pergola

• Geef ruim voldoende water (de kluit mag niet uitdrogen), maar zorg voor goede afwatering in de pot.

• Eens per maand een beetje plantenvoeding helpt de bloei.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur