Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Kleurbrengers: tuinplanten van de maand april

Het verhaal achter kleurbrengers 

De bloeiende begonia heeft volle mollige, bloemen in vrolijke kleuren als rood, roze, oranje, wit en geel. Het enthousiasme waarmee de plant bloeit, betekent in de praktijk dat je door de bloemen de plant soms nog amper ziet. 

De bladbegonia’s hebben een heel eigen schoonheid, in de vorm van fluwelig blad dat prachtig is getekend met zilveren, roze, bordeauxrode en groene patronen die de afwezigheid van bloemen meer dan compenseren. Beide zijn planten met een rijke uitstraling, die toch verrassend eenvoudig en makkelijk in de verzorging zijn. Een begonia past goed in de woonstijl waarin planten een zachte, vriendelijke buffer vormen tegen brekend nieuws en de harde buitenwereld.

Herkomst 

De begonia en Bougainvillea komen uit Zuid-Amerika, middaggoud uit Zuid-Afrika en ijzerhard is in heel Eurazië en de Verenigde Staten te vinden.

 

Keuze assortiment 

Begonia kenmerkt zich altijd door het asymmetrische blad. Voor in de tuin wordt vooral Begonia B. Semperflorens Grp (de zaaibegonia) aangeboden, naast de B. Tuberhybrida Grp (knolbegonia). Van beide soorten wordt steeds nieuwe verschijningsvormen ontwikkeld. B. boliviensis is een prachtige soort voor de tuin en kan goed worden toegepast als hangplant, net als de Waterfall serie. De B. Betula kenmerkt zich door een rijke bloei van kleine begoniabloemetjes, de struikbegonia is een forse plant en B. fuchsifoliosa is een begonia met blaadjes die op die van fuchsia lijken.

IJzerhard (Verbena) kenmerkt zich door samengestelde bloeiwijzen en gelobde of fijn ingesneden bladeren. IJzerhard wordt zowel gekweekt uit zaad (vaak in een kleurmengsel) als uit stek (vaak op kleur aangeboden). Beiden zijn er vooral in de kleuren rood, roze, wit en lila. Daarnaast zijn er soorten als bonariensis en rigida die hoger worden en vaak lila of paars van kleur zijn.

Middaggoud (Gazania) kenmerkt zich door bloemen die overdag, bij mooi zonnig weer open gaan en in de avond weer sluiten. Het langwerpige spatelvormige blad is vrij stug, een teken dat ze goed tegen wat droogte kunnen. De samengestelde bloemen zijn vooral oranje, geel, bruin en roze. Er zijn zowel groen- als grijsbladige soorten.

Bougainvillea wordt aangeboden in cultivars uit twee verschillende soorten: Bougainvillea spectabilis (struikvorm met veelal paarse cultivars) en Bougainvillea glabra (klimplant, veel verschillende kleuren). De plant bloeit met gekleurde schutbladeren met daarin zuiver witte bloemetjes.

Verzorgingstips

  • • Kleurbrengers staan allemaal graag zonnig, maar kunnen ook halfschaduw verdragen.
    • De bloei kost veel energie, de kluit liever niet laten uitdrogen. Kleurbrengers in kuipen en bakken hebben vaak wat extra water nodig. 
    • Elke twee weken wat plantenvoeding geven bevordert de bloei. 
    • Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, dan maken de Kleurbrengers eerder nieuwe knoppen aan. 
    • De lage Kleurbrengers zijn eenjarig, Bougainvillea kan, mits hij licht, droog en koel overwintert, het volgende jaar een doorstart maken. 

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur