Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Ontspannen in eigen tuin

In Nederland leven we in een haastige en drukke maatschappij. Wat je dan wilt is tot rust komen in overvolle tuin die veel onderhoud vraagt. Nee, natuurlijk niet. Je wilt lekker rustig ontspannen in je eigen tuin.

Door het ontwerp eenvoudig en overzichtelijk te houden, word je alleen al rustig door naar je tuin te kijken. Heldere lijnen en grote vlakken zorgen voor rust en overzicht. Hier zie je voorbeelden en tips om je eigen tuin zo rustgevend mogelijk te maken.

Aangelegd door Sfeertuinen.

Begin met schetsen

Pak pen en papier erbij, want de eerste stap voor een eenvoudige tuin is een goed ontwerp. Maak altijd eerst een plattegrond op schaal. Maak een lijst van alle elementen die je in jouw tuin wilt hebben. Kijk hoe groot elk tuinonderdeel moet zijn en verdeel de ruimte dan in zo groot mogelijke vlakken.

Bepaal de beste plek voor elk element. Je wilt natuurlijk wel dat het terras in de zon staat, maar er moet ook een tuinpad aangelegd worden. Misschien wil je ook een tuinhuisje, vijver, moestuin of een speelplek voor de kinderen toevoegen. Vul elk vlak met één soort materiaal: tegels, grind gras, water, beplanting etcetera. Beplant de plantvakken met grote groepen vaste planten of heesters of maak bijvoorbeeld een mix van twee soorten.

Aangelegd door Gernell Hoveniers.

Aangelegd door Sfeertuinen.

Strakke lijnen en grote vlakken

Een ontwerp met strakke lijnen straalt nog meer eenvoud uit met opvallende en harde materialen. Zo wordt de tuin zal de tuin nog krachtiger en overzichtelijker worden. Zet verhoogde plantvakken af met betonbandjes, markeer de randen van het gazon met een tegelrand of plaats strakke plantenbakken aan het eind van een zichtlijn.

Geschikte materialen zijn tuinhout, beton, natuursteen, gebakken stenen en metaal. Een materiaal met karakter is het roestige cortenstaal. Dit is in allerlei vormen en maten verkrijgbaar en past goed bij beplanting. Eenvoud is de kunst van het weglaten. Gebruik zo min mogelijk verschillende materialen om het geheel eenvoudig te houden. 

Aangelegd door Deco-Tuinen.

Maak een drukke tuin rustiger

Wil jij ook een eenvoudige en rustige tuin? Dan zorgt een renovatie voor het gewenste resultaat. Ook hier begin je met een ontwerp. Begin met de grote vlakken in de tuin en kijk waar er ruimte kan ontstaan. Maak van het smalle tuinpaadje een heus grindpad of maak het terras eens wat ruimer. Probeer van meerdere kleine vlakken een groot vlak te maken. Vervang rommelige beplanting door grote groepen sterke planten.

Wat je niet wilt doen is gelijk beginnen met de tuin leeg te halen. Vaak kunnen planten verplaatst worden mits dit met de juiste zorg wordt gedaan. Kom je er niet uit? Schakel dan een hovenier in, zij hebben de immers de kennis om mooie ontwerpen te maken. 

Aangelegd door StS Tuinverzorging.

Een simpel kleurenpalet zorgt voor rust in de tuin. Hou het daarom bij maximaal twee á drie kleuren bloemen en veel groene planten.

Inheemse planten

Ook leuk voor in de tuin zijn inheemse planten. Gekweekte tuinplanten missen door kruising en selectie deze specifieke eigenschappen vaak. Zo geven sommige tuinplanten geen nectar, missen ze geur of zijn ze vatbaar voor ziektes. Reden te meer om wilde planten in ere te houden! Met inheemse planten maak je de tuin aantrekkelijk voor bijen, vlinders, vogels en egels. Met een insectenhotel of egelhuis wordt de tuin nog diervriendelijker.

Onder de Nederlandse wilde planten zijn veel mooie soorten zoals kattenstaart (Lythrum salicaria), rapunzelklokje (Campanula rapunculus), knoopkruid (Centaurea jacea), brunel (Prunella vulgaris) en inheemse rozen, die een aanwinst zijn voor iedere tuin.

Sterke vaste planten voor grote groepen

 • Andoorn (Stachys monieri ‘Hummelo’)

 • Brandkruid (Phlomis russeliana)

 • Daglelie (Hemerocallis)

 • Dalmatiëklokje (Campanula portenschlagiana)

 • Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)

 • Kattenkruid (Nepeta x faassenii)

 • Lampenpoetsersgras (Pennisetum)

 • Ooievaarsbek (Geranium)

 • Purperklokje (Heuchera)

 • Salie (Salvia nemorosa)

 • Schoenlappersplant (Bergenia)

 • Vetkruid (Sedum ‘Matrona’)

 • Vrouwenmantel (Alchemilla)

 • Witte knoop (Anaphalis)

 • Zomeraster (Kalimeris)

 • Zonnehoed (Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’)

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur