TuinKeur. Elke tuin verdient een TuinKeur-hovenier.

TuinKeur.

Het kwaliteitskeurmerk voor hoveniers.

TuinKeur logo

December: tuinonderhoud

De tuinkalender van december

De aankleding en versiering van huis en tuin tijdens Kerstmis zijn alleen maar belangrijker geworden. Daarbij gebruiken we steeds meer levende producten, zoals bes- en bladmateriaal.

Vorstchecklist

Is er vorst in aantocht? Controleer deze checklist om vorstschade te voorkomen.

  • Sluit de buitenkraan af!
  • Sluit de beregeningsinstallatie af en blaas de slang door om vorstschade te voorkomen.
  • Dek vorstgevoelige planten en groenten af met folie.
  • Vorstgevoelige kuipplanten zoals Anisodontea, Brugmansia en Sparmannia mogen naar binnen.
  • Rozen, rododendron, azalea en hortensia’s bescherm tegen vorst door een heuveltje grond aan te brengen rondom de stam.
  • Haal vorstgevoelige kruiden als Bieslook, koriander en peterselie eind september uit de tuin. Plaats ze in huis zodat u er nog van kunt genieten.

Kerst en kerstbomen

Kerstsferen

Dit is hét moment om uw huis in kerstsferen te brengen. En wat is nou leuker dan zelf kerststukjes maken? Bij groen- en tuincentra zijn volop artikelen verkrijgbaar om u te inspireren om uw eigen, bijzondere kerststukje te maken.

Kerstboom kopen en onderhouden

Bent u van plan om een kerstboom met kluit te kopen? Vraag dan of de boom gerooid is met het doel om deze weer in de tuin te planten. Kerstbomen met een echte kluit krijgen namelijk een andere behandeling dan de bomen die na Kerst op het vreugdevuur belanden.

Tijdens de koop van een kerstboom is het handig om even stevig de boom te schudden. Bij overmatige naaldval is het verstandig om een andere te kiezen.

Wilt u de kerstboom overhouden? Knip dan nooit de top er uit omdat herstel niet of bijna nooit mogelijk is.

Kerstboom alternatief

Door een allergische reactie zoals benauwdheid en rode ogen kan een echte boom soms geen optie zijn. Een uitkomst is het kiezen van de Abies procera ‘Glauca’ omdat deze boom veel minder klachten geeft.

Insecten en dieren

Cadeautip voor de feestdagen om de vogels blij te maken?

Vogels zijn gek op de lekkere dingen die wij ze aanbieden. Het is nu weer de tijd om wat extra aandacht aan onze tuinvrienden te besteden in de vorm van heerlijk voer en eventueel water zolang het niet vriest.

Help de vogels in de tuin, maak voedzame vogelcupcakes! U maakt ze met zaden, noten, pitten en de nodige vetten. En geef toe; ze zien eruit om in te bijten. Toch? 🙂

Plaats een drinkbak voor de vogels

Tijdens de winter willen de vogels naast het voer ook graag water. Zorg ervoor dat de vogels niet in het water kunnen baden in verband met de kans op bevriezing. Om dit te voorkomen kunt u gaas over de drinkbak leggen of spannen.

Vogels overnachten op een beschutte plaats

Als wij op één oor liggen vinden de vogels het fijn om op een beschutte plaats te overnachten. Maak de vogelhuisjes schoon, zodat deze plaats onderdak kan bieden tijdens koude perioden.
Tijdens deze koude en witte wintermaanden kunnen de vogels wel wat extra’s gebruiken. Hang bijvoorbeeld vetbollen of pindanetjes op of plaats een vogelvoedersilo gevuld met vogelzaad in de tuin.

Snoeien

Knotwilgen

Knotwilgen kunnen vanaf nu worden geknot. Met de lange (en rechte) twijgen kan u eenvoudig nieuwe knotwilgen maken. Twijgen vanaf ruim twee meter worden ongeveer 50 cm. in de grond geplaatst. Schil voor het planten twee stroken van ca. 25 cm. van de bast waardoor wortelgroei wordt bevorderd.

Druiven, kiwi’s, esdoorns, berken en notenbomen

Indien nodig moeten bovenstaande planten worden gesnoeid. Door op tijd te snoeien voorkomt u dat op gang komende sapstromen worden onderbroken en delen van de plant of boom afsterven.

Laat zoveel mogelijk planten welke niet gesnoeid hoeven te worden staan. Dit zorgt straks voor prachtige winterse plaatjes met de sneeuw op de planten. Het snoeien kan in het voorjaar nog gebeuren.

Helleborus

De Helleborus is een vroege bloeier. Kijk bij deze vaste plant of er veel oude takken staan waar geen knop in zit. Door deze takken te verwijderen zullen tijdens de bloei van de Helleborus de bloemen nog beter te zien zijn.

Gazon

Loop niet op het gazon

Zorg ervoor dat tijdens een vorstperiode niet over het gazon wordt gelopen. Het gazon loopt zo schade op en kan na enkele dagen lichte plekken gaan vertonen.

Verwijder het bladafval

Als er nog bladeren op het gazon liggen kan u deze het beste opruimen. Gras dat onder een laag blad ligt krijgt geen licht en sterft af. Ook is er kans dat er schimmelziekten ontstaan doordat er geen of te weinig luchtcirculatie is.

Gras maaien

Bij hogere temperaturen kan het nodig zijn om het gras nog te maaien. Gras groeit niet meer als de temperatuur 6 graden of lager is. Maai indien het nog kan en nodig is om op een maaihoogte van 5 a6 cm. Gras wat korter is dan 5cm is gevoeliger voor vorst.

Vijveronderhoud

Het is tijd om de vijver winterklaar te maken!

Verwijder zoveel mogelijk afgestorven planten, bladeren en takjes uit de vijver. Maak de vijverranden schoon. De kans op alg word aanzienlijk verkleind naarmate er minder voedingsstoffen in de vijver achterblijven.

Laat de vijver niet helemaal dichtvriezen, anders krijgen de vijverdieren te weinig zuurstof.

Test de waterhardheid van het vijverwater. Het is belangrijk om de winter in te gaan met een GH-waarde van 8 en 12 GH. De kans op verzuring is dan minimaal.

Voorkom zuurstofgebrek en vissterfte

Dankzij zuurstofgebrek en ophoping van kooldioxide kunnen vissen in de winter en in het voorjaar sterven. Dit kan worden voorkomen door met een beluchtingsset extra zuurstof toe te voegen aan het water. Zo wordt overtollig koolstofdioxide (co2) afgevoerd via een stroom van luchtbellen.

Wintervoer

Bij 10c of minder kunt u overgaan op wintervoer voor de vissen. Heeft een lage energiewaarde, is licht verteerbaar en rijk aan vitaminen. De vissen in goede conditie de winter door.

Hak geen wak

Plaats een luchtpomp zodat de vijver niet dichtvriest. De luchtbellen en de beweging in het water zorgen voor een betere waterkwaliteit en helpen zo de vissen de winter door. Door de beweging zal de vijver op deze plaats ook minder snel dichtvriezen.

Een volledig dichtgevroren vijver is nadelig voor de vissen. Hak nooit een vijver open omdat dit letsel veroorzaakt bij de vissen. Gooi bijvoorbeeld enkele tennisballen of een voetbal in de vijver om een gat te houden. Een bos riet in het water steken geeft ook een zwakke plek in het ijs.

Vijver in ruststand

De vijver staat nu in de ruststand. Beplanting groeit niet meer en de vissen hebben de diepte opgezocht om te overwinteren. Verstoor tijdens deze periode vooral de rust niet!

Reigers en katten

Bescherm vijvervissen tegen reigers en katten. Vissen zijn in de wintermaanden een stuk trager en dus een makkelijke prooi.

Planten

Planten checklist voor december:

  • Ruim nu de vorstgevoelige planten op die nog buiten in de potten staan, en die kunnen overwinteren voor het volgende jaar.
  • Planten met holle stelen zeker niet knippen omdat deze vol water gaan lopen en dan onnodig schade oplopen.
  • Knip de uitgebloeide bloemen van de hortensia niet af. De bloemen hebben een mooie sierwaarde en bovendien beschermen ze de nieuwe knoppen.
  • Het is belangrijk dat de Prunus laurocerasus (laurier) in deze periode niet gesnoeid wordt omdat de plant na de snoei vorstgevoelig wordt. De snoei kan daarom beter in het voorjaar worden gepland.

Fleur de wintertuin

Tijdens de donkere dagen geven winterbloeiers kleur in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de Skimmia, winterviool, kerstroos, kardinaalsmuts en groenblijvende bodembedekkers. Maar ook diverse soorten zoals coniferen, groenblijvende heesters en siergrassen zijn een aanwinst voor de tuin in dit seizoen.

Rozen

Rozen op stam hebben het niet makkelijk tijdens de winterperiode. Bij vorst en schrale oostenwind is er altijd kans op het afsterven van stam en takken als gevolg van uitdroging. In de handel zijn speciale middelen om de roos in te pakken en zo te beschermen. Maak bijvoorbeeld gebruik van vliesdoek.

Hoge uitgebloeide rozen kunnen tot ongeveer 50cm worden terug geknipt. Het snoeien van de rozen gebeurt pas in maart.

Bessenplanten

De tuin geeft weer een overvloed aan bessen. Vogels zijn dol op deze bessen en komen vaker op bezoek in de tuin. Nu de kerst in aantocht is, maken we vaak mooie kerststukjes. Wilt u ook gebruik maken van bijvoorbeeld hulst met bessen? Knip dan nu wat takken en plaats deze in vochtig zand. Vergeet de takken (met bessen) niet anders zijn de vogels u voor.

Kuipplanten beschermen tegen vorst

Er zijn kuipplanten die niet bestand zijn tegen onze winters. Haal deze binnen en zet ze op een onverwarmde plaats zoals in de schuur of garage. Vooral de mediterrane en exotische planten overwinteren binnen. Zet bladhoudende planten bij voorkeur in een kas, zij vragen veel licht. Bladverliezende varianten mogen op een plaats met minder licht. Denk aan de citrus en olijf.

Potplanten die buiten blijven staan kunt u makkelijk beschermen. Zet deze samen op een beschutte plaats tegen een muur. De planten kunt u nu makkelijk inwikkelen met een vliesdoek. Dek eventueel ook de pot af met bijvoorbeeld noppenfolie.

Bladverliezende hagen planten

Het is nu een goede tijd om bladverliezende hagen te planten. Zet de planten zo dat ze elkaar raken. Voor de meeste hagen van 1 meter of hoger plant u 5 stuks per strekkende meter. Bij laagblijvende haagjes worden er meer gebruikt om het mooi dicht te krijgen en houden. Snoei de planten direct na inplanten om ook onderaan een goede vertakking te krijgen.

Bij tuincentra zijn nu volop bloeiende planten verkrijgbaar om potten en manden te vullen waarmee u de tuin opfleurt. Deze kunnen de hele winter buiten blijven staan. Houd wel rekening met het materiaal waar de planten in worden geplant: niet alle potten zijn winterhard.

Bescherm groenblijvende planten

Staan er in uw tuin nieuwe groenblijvende planten? Bescherm deze dan door een mulchlaag aan te brengen rond de plant. De wortels van de planten zijn nog niet aangesterkt en tevens ligt verdroging op de loer. Door vorst en (uitdrogende) wind kan de plant bevriezen en vervolgens afsterven.

Heeft u vragen over dit artikel?

Enny Fransen
Binnendienstmedewerker

Ik help je graag bij vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op.

Meer over Tuinonderhoud

Hoe snoei je een heg?

Hoe snoei je een heg?

We zitten alweer in juni, maar nog steeds zijn er heggen die gesnoeid kunnen worden. Let er hierbij wel op dat het niet te warm en zonnig weer is, anders is er kans op schade aan de heg. In onderstaande infographic zie je meerdere tips die je kan toepassen bij het...

Infographic: Voordelen van een groene tuin

Infographic: Voordelen van een groene tuin

  Een groene tuin heeft veel voordelen voor jouw gezondheid en de natuur. Toch kiezen veel mensen tegenwoordig voor meer steen in de tuin, met de gedachte dat een groene tuin teveel onderhoud vergt. Dit is gelukkig niet waar!   Met de juiste technieken kan jij...

Kale plekken in het gras

Kale plekken in het gras

Na de winter is je gazon natuurlijk nog niet in optimale conditie. De temperaturen moeten eerst weer een beetje aantrekken. Het gras begint weer een beetje te groeien bij 10 graden of meer. De bodem moet ook nog even opwarmen.Zeker als je wilt gaan zaaien. Wat je...

Hortensia’s snoeien

Hortensia’s snoeien

Elk jaar heb je van die terugkerende klussen in de tuin. Het snoeien van de hortensia’s is er een van.En elk jaar maak ik weer wat stekken. Gewoon de afgesnoeide delen bijwerken tot een stengel met drie ogen. Onder het eerste oog schuin afknippen en boven het derde...

Haag snoeien

Haag snoeien

Een ideale tuinafscheiding zijn hagen met een mooie groene uitstraling. Soms worden ze geplaatst om het zicht te ontnemen op iets wat we niet willen zien of als invulling voor meer privacy. Ze hebben wel onderhoud nodig, denk aan water, voeding maar ook snoei op z’n...

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

In Nederland krijgen we steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Dit uit zich in warmere temperaturen en hevigere buien. Hiermee omgaan klinkt misschien als bergen werk, maar het kan eigenlijk ook heel gemakkelijk zijn. In ons artikel WATERVRIENDELIJK, DE...