TuinKeur. Elke tuin verdient een TuinKeur-hovenier.

TuinKeur.

Het kwaliteitskeurmerk voor hoveniers.

TuinKeur logo

November: tuinonderhoud

Tuinkalender november: herfstsferen in de tuin!

Een groot aantal bomen en planten verliest zijn blad straks in de winter. Daardoor vallen de groenblijvers des te meer op. Coniferen, de klimop en bamboesoorten zorgen voor mooie, groene hoeken in uw tuin.

Vorstchecklist

Is er vorst in aantocht? Controleer deze checklist om vorstschade te voorkomen.

  • Sluit de buitenkraan af!
  • Sluit de beregeningsinstallatie af en blaas de slang door om vorstschade te voorkomen.
  • Dek vorstgevoelige planten en groenten af met folie.
  • Vorstgevoelige kuipplanten zoals Anisodontea, Brugmansia en Sparmannia mogen naar binnen.
  • Rozen, rododendron, azalea en hortensia’s bescherm tegen vorst door een heuveltje grond aan te brengen rondom de stam.

Stuur uw foto’s in!

Elk seizoen heeft zijn charmes, geniet u ook zo van de herfst in eigen tuin? Wij zijn benieuwd naar jullie foto’s, stuur deze naar ons via Facebook en wij delen de mooiste foto’s!

Wat is uw favoriete seizoen?

Tuinonderhoud

Tuinklussen

Dek vaste planten af met compost of bladeren (nu volop aanwezig) om ze te beschermen tegen de komende winter.

Knip uitgebloeide hortensia bloemen liever af. De bloemen geven de knoppen, die er vlak onder zitten, bescherming. De bloemen hebben daarnaast een sierwaarde in de winter. De uitgebloeide bloemen kunnen worden verwijderd in maart.

Groeien er siergrassen in uw tuin? Verwijder de pluimen niet.  Op deze manier heeft u meer sfeer in de tuin, ook in de winter!  Verwijderen kan in maart nog wel.

Zevenblad

Wist u dat u zevenblad kunt eten? Al sinds de middeleeuwen is zevenblad een beproefd middel tegen jicht (reumatische aandoening). Zevenblad bevat veel vitamine c, magnesium en calcium. Volgens de liefhebbers smaakt zevenblad gestoofd net zo lekker als spinazie. Maak van de nood een deugd!

Gevallen bladeren

Haal afgevallen bladeren in de border van de bodembedekkers. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Ajuga, Aubrieta, Phlox enzovoort. Dan staan ze volgend jaar ook weer zo mooi te stralen.

Vergeet niet om de bladeren uit de regengoten te halen! Zo heeft u straks geen last van verstoppingen.

Het is belangrijk om de gazons vrij te houden van blad. In de borders is dit niet nodig, het geeft ook bescherming tegen het bevriezen van wortels van de planten. Daarnaast zullen de diertjes die in de tuin komen u dankbaar zijn, omdat er plaatsen zijn in de tuin om te schuilen en overwinteren.

Groenblijvers

Vindt u dat uw tuin te weinig groen laat zien in de winter? Plant dan nu nog groenblijvers op verschillende plekken in uw tuin, zodat een mooi geheel ontstaat. U zult zien dat ze gedurende de wintermaanden regelmatig uw blik zullen vangen.

Nieuwe plannen voor de tuin?

Neem tijdig contact met een hovenier op zodat al uw wensen in een goed plan kunnen worden verwerkt. Het is dan ook makkelijker om samen het traject in de agenda te plannen. 

Kas

Hou de ramen van de kas goed schoon zodat de kas al het licht goed binnen kan laten.

Stalmest & compost

Het is nu een mooi moment om stalmest of compost royaal over de tuin aan te brengen. Spit dit door de tuin zodat er een mooie structuur en een hoger humus gehalte ontstaat in de tuin. Planten groeien er goed op en het houd in droge perioden ook beter vocht vast.

Een te natte composthoop heeft als nadeel dat veel belangrijke mineralen weglopen uit de compost. Dek de composthoop af zodat deze niet te nat wordt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een laag van het gevallen blad.

Gazon

Maai het gras

U kan uw gazon maaien tot de eerste vorst. Het is natuurlijk niet nodig om elke week te maaien, de groei is er aardig uit. Vroeg in het voorjaar gaat het gras pas weer groeien. Het is wel handig dat het gras niet al te hoog de winter in gaat. Zet de maaier wel in een hogere stand, hoger gras is beter bestand tegen vorst. Maai op ongeveer 5 a 6 cm. Gras groeit niet meer bij ongeveer 6 graden en lager. Tijdens de vorstperiode is het zeer af te raden om over het gazon te lopen. Na de vorst ontstaan er gele plekken in het gazon als het gras weer gaat groeien.

Kalk strooien!

Strooi in de wintermaanden kalk over het gazon. Herhaal dit jaarlijks indien nodig. Kalk verbetert de omstandigheden van de grond en zorgt ervoor dat de grond niet te zuur wordt.

Moestuin

Moestuin mini checklist

  • Geef fruitbomen kalk, indien mogelijk door het door de grond mengen.
  • Oogst nu de laatste appels en peren zodat deze niet verloren gaan.

Volgend jaar ook genieten van fruit uit eigen tuin?

 Fruitbomen kunnen het best tussen november en eind december worden geplant. De kans op ‘aanslaan’ is dan het grootst.

Moestuin afschermen

Hebt u de ruimte om de moestuin af te schermen met een haag dan is dat zeker een optie. Plant geen haag aan de zuidkant omdat de planten in de moestuin graag zoveel mogelijk licht hebben en dus dan niet in de schaduw staan van de heg.

Planten

Planten en verplanten

Het is nu een uitstekende tijd om te gaan planten en verplanten. Weersextremen daargelaten heeft de plant nog voldoende tijd, voor de vorst- en winterperiode, om het wortelstelsel aan te sterken.

Wortelgoed (planten die niet in pot zitten, maar met kale wortels worden geleverd) kunnen nu de grond in. Dit is een makkelijke maar vaak ook een goedkopere manier om bladverliezende hagen en grote bomen te planten.

Beplanting welke pas geplant zijn zoals wintergroene struiken, coniferen en hagen extra water geven om uitdroging te voorkomen.

Snoei vlinderstruik en kaasjeskruid

Diverse soorten planten hebben een gering wortelstelsel. Denk bijvoorbeeld aan de vlinderstruik en kaasjeskruid. De planten zijn vrij hoog en vangen veel wind. Tijdens de winter kan het dan gebeuren dat deze los waaien en afsterven. Dit zien we dan pas in het voorjaar. Knip daarom deze planten 1/3 tot de helft terug.

Winterstek snijden

Snijd ongeveer 30 cm. lange takken van potlooddikte en steek deze op een beschutte plaats ongeveer ¾ in de grond. Het jaar erop kunnen deze planten worden gerooid en in de tuin worden geplant. Voorbeelden van planten die zich goed laten stekken zijn hertshooi, jasmijn, kornoelje, liguster, sneeuwbes, weigelia en wilg.

Zuurminnende planten

Bij een lage zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Bij de vakhandel zijn meetsetjes verkrijgbaar om de zuurgraad te meten. Bij een slechte zuurgraad wordt de groei van de plant geremd en gaan mos en onkruid groeien en zich vermeerderen. Houd de zuurgraad dus goed in de gaten, want ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Hou er wel rekening mee dat er ook zuurminnende planten in de tuin kunnen staan, zoals bijvoorbeeld buxus, rododendrons, hortensia’s en azalea’s.

Dieren

Het winterverblijf van vogels

Om vogels te laten wennen aan een nieuw winterverblijf, is het prima om alvast de vogelhuisjes op te hangen. Houd hierbij, in verband met de isolatie, een minimale houtdikte aan van ongeveer 1,5 cm. Hang de opening van het vogelhuisje richting het noord- of zuidoosten, zodat de vogels geen last hebben van de zon.

Ruim niet alles op als het gaat om blad en gesnoeide takken. Voor de beestjes betekend dit een schuilplek en voor anderen voedsel.

Katten in de tuin

Heeft last van katten in de tuin? Plant dan wijnruit. Katten houden niet van de geur van deze plant. Let wel op: enkele plantjes zijn niet voldoende. Een groot aantal geeft pas effect. Pas wel op, want sommige mensen zijn allergisch voor wijnruit. Deze katten heeft u dan weer geen last van 😉

Allergisch voor wijnruit? Toch de katten uit de tuin houden? Strooi dan koffiedik in de perken. Katten houden niet van de sterke geur.

Bloembollen

Lentebollen planten

De lentebollen kunnen nog geplant worden. Wees niet te zuinig met het aantal per soort in een groep. Liever een grote groep per soort dan van heel veel soorten te weinig. Tip: ook in het gras zijn vele soorten te planten.

Rooien maar!

Rooi de niet winterharde zomerbollen en knollen uit de tuin en laat ze op een vorstvrije plaats eerst drogen. Leg ze in turfmolm om vorstvrij, koel, en droog te overwinteren. Denk bijvoorbeeld aan de dahlia.

Plant tip: neuzen omhoog

Bij het planten van grote bollen kunt u ze met de neuzen/punt omhoog zetten. Bij kleine bloembollen is dit niet nodig, de bol weet de weg! Wees niet te zuinig met aantallen zodat er in het voorjaar een mooie volle toef in bloei staat.

Kleurrijke voorjaarsbloeiers

Wilt u kleurrijke voorjaarsbloeiers op uw terras of balkon? Probeer dan deze lasagne van bloembollen! 

Heeft u vragen over dit artikel?

Enny Fransen
Binnendienstmedewerker

Ik help je graag bij vragen. Neem via onderstaande knop contact met mij op.

Meer over Tuinonderhoud

Hoe snoei je een heg?

Hoe snoei je een heg?

We zitten alweer in juni, maar nog steeds zijn er heggen die gesnoeid kunnen worden. Let er hierbij wel op dat het niet te warm en zonnig weer is, anders is er kans op schade aan de heg. In onderstaande infographic zie je meerdere tips die je kan toepassen bij het...

Infographic: Voordelen van een groene tuin

Infographic: Voordelen van een groene tuin

  Een groene tuin heeft veel voordelen voor jouw gezondheid en de natuur. Toch kiezen veel mensen tegenwoordig voor meer steen in de tuin, met de gedachte dat een groene tuin teveel onderhoud vergt. Dit is gelukkig niet waar!   Met de juiste technieken kan jij...

Kale plekken in het gras

Kale plekken in het gras

Na de winter is je gazon natuurlijk nog niet in optimale conditie. De temperaturen moeten eerst weer een beetje aantrekken. Het gras begint weer een beetje te groeien bij 10 graden of meer. De bodem moet ook nog even opwarmen.Zeker als je wilt gaan zaaien. Wat je...

Hortensia’s snoeien

Hortensia’s snoeien

Elk jaar heb je van die terugkerende klussen in de tuin. Het snoeien van de hortensia’s is er een van.En elk jaar maak ik weer wat stekken. Gewoon de afgesnoeide delen bijwerken tot een stengel met drie ogen. Onder het eerste oog schuin afknippen en boven het derde...

Haag snoeien

Haag snoeien

Een ideale tuinafscheiding zijn hagen met een mooie groene uitstraling. Soms worden ze geplaatst om het zicht te ontnemen op iets wat we niet willen zien of als invulling voor meer privacy. Ze hebben wel onderhoud nodig, denk aan water, voeding maar ook snoei op z’n...

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

Infographic. Bescherm je tuin tegen regen en hitte

In Nederland krijgen we steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Dit uit zich in warmere temperaturen en hevigere buien. Hiermee omgaan klinkt misschien als bergen werk, maar het kan eigenlijk ook heel gemakkelijk zijn. In ons artikel WATERVRIENDELIJK, DE...