Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

In de nieuwste editie van TUINseizoen is een artikel opgenomen van TuinKeur-hovenier Lieuwe Westra met als thema: Vraag het de hovenier!

Tuinadviseur Lieuwe Westra is vakbekwaam hovenier en werkzaam bij TuinKeur, het kwaliteitsmerk voor hoveniers. In dit artikel beantwoordt hij vragen van tuinliefhebbers.

‘Onze diepe tuin grenst achterin aan het riet van een rivierdal. Welke afscheiding zouden we daar kunnen zetten zonder dat het riet en ook honden de tuin inkomen? We willen wel het mooie uitzicht houden.’

Welke afscheiding je ook plaatst, het riet komt via worteluitlopers toch de tuin in. Daarom kun je het beste rhizoombegrenzer in de grond aanbrengen, deze sterke kunststoffolie wordt veel gebruikt om woekerende bamboe binnen de perken te houden en is dus ook hier perfect te gebruiken. Een degelijke, transparante tuinafscheiding kun je maken van betonvlechtmatten of gegalvaniseerde rasters met mazen van bijvoorbeeld 15 x 15 cm. Als je deze matten zwart schildert, vallen ze weg tegen de achtergrond. Op deze manier houd je je uitzicht, maar heb je geen last meer van ongewenst bezoek van honden.

rhizoombegrenzer2

‘Ons gazon is in de loop der jaren erg hobbelig geworden, onder meer door mollen. Hoe kan ik het gazon egaliseren zonder een compleet nieuw gazon aan te leggen?’

Als je dan toch aan de slag gaat, kun je het gazon meteen een opknapbeurt geven. Maai om te beginnen het gazon vroeg in het voorjaar – bij droog weer – vrij kort. Zit er mos en een viltlaag in het gazon? Haal deze dan weg door te verticuteren en belucht de grasmat vervolgens met een prikrol. Dat is veel werk, maar het is wel goed voor het gazon. Vul de kuilen op met een mengsel van zand en fijne compost en egaliseer dit met een hark. Bemest het hele gazon, zaai de opgevulde plekken in en hark het graszaad een beetje in. Druk de grond licht aan met een rol of een plank en zorg dat de ingezaaide plekken de eerste twee tot drie weken niet uitdrogen. Heb je veel last van mollen, dan kun je overwegen om 10 cm onder het gazon molwerend doek te leggen. Uiteraard moet dan wel het hele gazon op de schop. Dit doek weert niet alleen mollen, maar ook engerlingen en emelten die veel schade aan het gazon kunnen aanrichten. Graaf het doek aan de rand 80 cm in om te voorkomen dat mollen onder het doek terechtkomen.

gazon_aanleggen

‘Waar kun je basaltmeel eigenlijk voor gebruiken?’

Basaltmeel is een vulkanisch gesteente dat in de tuin steeds vaker wordt toegepast. Negen van de tien keer wordt het gebruikt om de structuur van zware grond zoals klei te verbeteren. Basaltmeel is rijk aan allerlei mineralen en sporenelementen zoals silicium, magnesium en calcium. Deze sporenelementen zijn voor planten onmisbaar, zo verbetert silicium de weerstand van een plant. Basaltmeel mag je jaarrond toepassen.

‘Mijn bamboehaag van Fargesia wordt elk jaar breder. Mag ik de jonge scheuten steeds afknippen om hem binnen de perken te houden?’

Fargesia is een van de meest gebruikte bamboesoorten, omdat hij winterhard is en niet woekert. Wel dijt zo’n bamboe steeds verder uit. Door de uitlopers weg te halen, stimuleer je dat hij nog explosiever gaat groeien. Snoeien doet groeien, de plant gaat dan nog meer wortels maken. Je zou de bamboehaag met een heggenschaar kunnen knippen om een meer compacte vorm te krijgen, maar dit gaat ten koste van de sierlijke, overhangende groeivorm. Verstandiger is om drastisch in te grijpen en de bamboe te rooien. Breng dan eerst rhizoombegrenzer aan voordat je jonge, gezonde stukken – of nieuw aangeschafte bamboeplanten – terug plant.

bamboehaag van Fargesia

‘Zes jaar jaar geleden hebben we een Anna Paulownaboom geplant. Een van de boomwortels is erg dik, ligt deels boven de grond en loopt naar de gevel. Mogen we deze wortel vlak bij de boom afzagen?’

Het klinkt misschien een beetje cru, maar deze wortel afzagen is hetzelfde als een gezonde arm amputeren. Als je deze wortel weghaalt, zal je zien dat de helft of driekwart van de boom afsterft omdat de sapstroom deels wegvalt. Bovendien heb je kans dat de boom minder stabiel wordt; er staan vaak enorme krachten op dergelijke dikke wortels.

anna-Paulownaboom

‘Mijn dahliaknollen zijn erg groot geworden. Hoe kan ik deze delen? En wanneer kan ik de knollen het beste uitplanten?’

Door het delen van dahlia’s krijgen de knollen weer ruimte om te groeien, het is dus een makkelijke vorm van vermeerderen. Het delen is niet moeilijk, dit doe je in het voorjaar als je bij de dahlia’s op zolder – of waar je ze ook overwintert – de eerste uitlopers ziet. Met een goed scherp mes deel je dan de grote bos knollen in drieën, hooguit in vieren. Deel je ze in nog meer stukken, dan krijg je karige planten die pas volgend seizoen weer mooi bossig zijn. Belangrijk is dat elk deel minstens één uitloper heeft, anders lopen ze niet meer uit. Plant ze na het delen uit in vollegrond waar je een flinke lading compost door hebt gewerkt. Dat uitplanten kan al vanaf half april. Het voordeel van vroeg planten is dat je eind juni al bloemen hebt. De jonge scheuten die na twee tot drie weken boven de grond komen zijn wel vorstgevoelig, vóór half mei moet je deze daarom
wel beschermen tegen nachtvorst.

Dahlia knollen - vraag het de hovenier

‘Op mijn terras wil ik een appelboom in een pot. Kan dat?’

Tegenwoordig zijn er mini-appelboompjes en zuilvormige appelboompjes verkrijgbaar. Deze zijn heel geschikt voor in een pot. Kies wel voor een zelfbestuiver! Neem een pot van minstens 50 cm, gebruik goede potgrond en zorg dat de pot niet tot de rand is gevuld, maar houd een gietrand van 2-3 cm aan. Zet het appelboompje op een zonnige plek en geef hem één keer in de week goed water in plaats van elke dag een beetje.

VRAAG HET DE HOVENIER!

Heb je een vraag over je tuin of over een bepaalde tuinplant? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor gratis advies.

Lees hier het gehele artikel (PDF), zoals deze geplaatst is in het magazine:

de_hovenier_geeft_raad1 de_hovenier_geeft_raad2

 

de_hovenier_geeft_raad_cover

Bijdrage van Lieuwe Westra: Vraag het de hovenier!  – Bestel deze special via www.vipwinkel.nl
(rechtstreeks naar dit magazine).

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur