Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Automatische concepten

door | mrt 19, 2020 | Uncategorized | 0 Reacties

Voor veel tuinliefhebbers is het gazon hun paradepaardje.
Een strak egaal gazon, mooi groen en zonder mos en onkruiden is een lust voor het oog.
Maar de natuur gaat nou eenmaal zijn gang, dat kan je niet bedwingen. Met een wereld in de ban van Corona gaat alles gewoon door.

De oplopende temperaturen en voldoende vocht zorgen voor een groei-explosie van het gras. Ook mijn gazon is enthousiast aan het groeien geslagen. Bij ons was het de afgelopen weken erg nat. Te nat om überhaupt te maaien.
Toen het droog genoeg was om te maaien, zonder diepe sporen achter te laten, was het gras te hoog voor de machine die het gras mulcht ( mulchen is eigenlijk maaien zonder opvangbak, het gras wordt heel fijn verpulverd en is zo weer voeding).
Voor de maairobot, die het gazon normaal tot in de puntjes bijhoudt, was het gras ook al te hoog. Er stond dus niks anders op dan de grasmachine zonder opvangbak te gebruiken. 

Het was een goede workout, want het gemaaide gras moest handmatig opgeruimd worden. Het zag er even uit zoals vroeger: het gras bij elkaar geharkt in wiersen, klaar om opgeruimd te worden.

Het is nog niet te laat om kalk te strooien, wat mos voorkomt en de opname van meststoffen stimuleert. Hierom ook maar even wat kalk gestrooid. Regelmatig strooien is onderhoudsbemesting.

Bij de eerste zonnestralen willen sommigen ook direct verticuteren (het oude gras en mos verwijderen uit de zode).  Mijn advies is om hier nog even van af te zien. Het kan aan de grond nog venijnig vriezen waardoor groeipunten van het gras beschadigd raken. Daardoor krijg je vertraagde hergroei of geen groei. Wat leidt tot kale plekken, wat weer onkruid geeft. Nog even wachten dus.

Met 2/3 weken kan het verticuteren ook en beschadig je niets. Ik wacht dus nog even. Hierom wacht ik ook nog even met de eerste bemesting. Uiteindelijk wil ik net als de meesten straks een mooi strak, groen gazon. En dat gaat ook dit jaar wel weer lukken.

Als het gras te hoog is zonder opvangbak maaien: geen sporen of verdere beschadiging

Het gras bij elkaar geharkt klaar om opgeruimd te worden.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur