Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

IBAN: is 1 augustus u niet ontschoten?

Met dank aan de Nederlandse banken kan het u niet zijn ontgaan: vanaf 1 augustus is niet meer te ontkomen aan het ‘International Bank Account Number’, beter bekend als ‘IBAN’. De afgelopen twee jaren hebben vrijwel alle banken in Nederland een offensief gestart om IBAN ‘aan de man’ te brengen. Vragen als ‘Bent u er al klaar voor?’ en ‘Wat is uw IBAN rekeningnummer?’ kwamen vaak voorbij in de vele poststukken van de bank.

Maar vanaf 1 augustus is het een feit: in het dagelijks gebruik is het vertrouwde negencijferige rekeningnummer verdwenen. Wat zijn de consequenties voor u als hovenier?

Beperkte impact

Uit een rondvraag onder een aantal TuinKeur-ondernemers blijkt dat het overgrote deel facturen maakt en deze vervolgens door de debiteur (klant) laat betalen op rekening. Door de invoering van het IBAN-rekeningnummer is hier niets aan veranderd. Het enige verschil is dat het IBAN-rekeningnummer nu toch echt op het briefpapier moet zijn vermeld.

Betaalt u facturen via internetbankieren? Voorheen werd bij het invoeren van het negencijferige rekeningnummer van de begunstigde deze omgezet naar het IBAN rekeningnummer. De meeste banken verzorgen vanaf 1 augustus deze omzetting niet meer.

Betalen via administratiepakket en incasso

Wanneer u uw inkoopfacturen via een administratiepakket betaalt dan dienen vanaf nu in uw pakket de crediteuren te worden voorzien van het IBAN rekeningnummer. Wanneer u uw facturen incasseert bij uw relaties dan zal uw Nederlandse incasso overeenkomst niet meer werken. Deze dient te worden vervangen door een Europese variant.

Zet de puntjes op de i!

De ‘impact’ voor uw bedrijf is wellicht niet heel groot. Maar toch is het zaak om nu alles voor elkaar te hebben. Het eerder genoemde briefpapier moet nu toch echt zijn aangepast! Uw IBAN-rekeningnummer kunt u het beste met spaties opnemen op uw briefpapier (en dus niet aan elkaar). Hierdoor wordt het nummer beter leesbaar en worden typefouten (gemaakt door uw debiteur) voorkomen. Een voorbeeld van een goed leesbare weergave is: NL99 BANK 0123 4567 89.

Heeft u vragen over IBAN? Neem gerust contact met ons op!

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur