De Eerste Kamer moet officieel nog akkoord gaan, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%.
Zoals we allemaal weten hebben we in het hoveniersvak veel te maken met het lage btw-tarief. Vuistregel is dat op primaire levensbehoeften zoals eten en (non-alcoholisch) drinken het laag-tarief van toepassing is. Tevens geldt het laagtarief op andere producten, zoals planten.
In de basis is het doorvoeren van verhoging van het lage btw-tarief in je administratie niet moeilijk door te voeren. Waar voorheen 6% werd gehanteerd, is dat vanaf 1 januari 9%.
Maar…
Wanneer je werkt voor particulieren dan is het moment waarop je het werk uitvoert bepalend voor het tarief, niet het moment waarop je de factuur stuurt. Rond je eind december werkzaamheden af bij je klant, maar stuur je de factuur begin januari, dan is het ‘oude’ tarief van 6% van toepassing. Dit geldt ook voor vooruitbetalingen. Stuur je in december een factuur voor bijvoorbeeld tuinaanleg bij je klant in het eerste kwartaal van 2019, dan geldt hier ook het tarief van 6% (voor de planten).
Heb je ook zakelijke klanten? De regels zijn dan net weer anders.
De btw is bij deze facturen verschuldigd op het moment dat je de factuur opmaakt. Onderhoud je bijvoorbeeld een bedrijfstuin eind december en stuur je begin januari de factuur, dan geldt hier het nieuwe tarief van 9%. Werk je voor zakelijke klanten en kunnen deze de btw niet of niet geheel aftrekken dan bewijs je deze klanten een dienst door de factuur nog in december te versturen!
Tot slot: maak je offertes voor werk in 2019, dan pas je sowieso het verhoogde tarief van 9% toe.
Vragen? Neem gerust contact met ons op!