Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 
Buma Stemra Hoveniers

Regelmatig worden wij door aangesloten hoveniers benaderd over ontvangen facturen van ‘Stichting Reprorecht’ In dit artikel antwoord op de vraag van vele ondernemers: ‘Wat moet ik doen met deze facturen?’.

Wat doet Stichting Reprorecht?

Stichting Reporecht heft namens schrijvers, fotografen, uitgevers, vertalers, vormgevers en illustratoren een vergoeding bij bedrijven die kopieën van kranten, tijdschriften, boeken, en digitale versies daarvan, gebruiken. Het kan hier bv. om een artikel gaan uit het vakblad zijn dat u voor de werknemers kopieert (of per e-mail digitaal doorstuurt). Maar ook het opslaan van een artikel op uw pc om later terug te lezen valt er ook onder. De vergoeding bedraagt in 2016 € 18,11 (voor bedrijven tot en met 19 fte). Vanaf 20 fte gelden andere tarieven (afhankelijk van het aantal).

Betalen?

In de meeste gevallen moet de factuur betaald worden (conform artikel 16h van de Auteurswet). Kopieert u echter nooit iets dan kunt u dit via het online portaal van de stichting verklaren en tegelijkertijd aangeven dat u geen gebruik wilt maken van de licentie.

Zijn in uw bedrijf meer dan 20 fte werkzaam, dan kunt u onine een registratieregeling aanvragen. Deze regeling houdt in dat gedurende ‘een periode’ een kopieeradministratie wordt bijgehouden waarmee aangetoond wordt dat er niet gekopieerd wordt.

Praktijk

We staan er vaak niet bij stil, maar in de praktijk komt het natuurlijk nogal eens voor dat we iets kopiëren uit één van bovenstaande media. De hoogte van de factuur maakt dat veel ondernemers de factuur sowieso betalen. Bent u er toch van overtuigd dat er in uw bedrijf niet wordt gekopieerd dan is de factuur, na de verklaring te hebben gegeven, niet van toepassing.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur