Loading...

Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
         
 

Wat te doen in augustus

De Tuinkalender van augustus. De zomer is nu op zijn top gezien de tijd van het jaar. En in de tuin kunnen we ook zien dat het zomer is. We zien vlinders, bijen en hommels rondvliegen van bloem naar struik. Nu de tuin zo in volle bloei staat, kan je ook goed zien waar je nog iets bij kunt planten. Een sierlijke boom, een compacte struik, een combinatie van vaste planten?

Insecten en dieren

Last van vliegen?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je bent lekker buiten aan het genieten in het zonnetje en je wordt constant lastiggevallen door rondzoemende vliegen. Veel mensen pakken direct hun vliegenmepper erbij, maar zijn vaak niet bewust van enkele handige tips.

Basilicum

Basilicum heeft een afstotende werking op vliegen. Zet een plantje neer op strategische plekken, zodat vliegen wel twee keer nadenken voordat ze je huis binnendringen.

Behalve basilicum hebben vliegen ook een hekel aan de geur van lavendel. Strooi wat lavendel door je huis of zet een paar plantjes neer. Als je zowel basilicum als lavendel in je huis hebt, is de kans op vliegenoverlast aanzienlijk kleiner.

Nog meer vlinders?

Ga eens langs bij je lokale tuincentrum voor inspiratie en advies. Het fijne is dat de meeste tuinplanten tegenwoordig in potten worden gekweekt, waardoor je het hele jaar door kunt planten. Val je voor een mooie bloeiende vlinderstruik? Dan ben je nog op tijd om de vlinderlokker te planten. Zo ben je verzekerd van nog meer vlinders in de tuin. En maak je de tuin weer een stukje mooier.

Augusuts wordt ook wel de oogstmaand genoemd.

Snoeien in augustus:

Bomen snoeien zonder bloeden

Wellicht heb je wel eens gehoord dat, wanneer je bepaalde bomen op een verkeerd moment snoeit, dit heftige bloedingen kan veroorzaken.

De berk, esdoorn en walnoot vallen onder deze groep. De sapstromen van deze bomen zijn nu minder sterk waardoor juist nu het goede moment is om te snoeien. Snoeiwonden kunnen voor de winter herstellen waardoor de kans op infecties kleiner wordt.

Hagen snoeien

Hagen snoeien kan nog. Vooral de snel groeiende soorten worden nu voor de laatste keer geknipt, denk bijvoorbeeld aan Liguster en Leylandii-hagen. Doe dat niet later in het jaar. Het nieuwe schot kan dan genoeg afharden voordat de eerste nachtvorsten zich aandienen. Bij te jong schot is de kans op bevriezing door te late snoei vele malen groter.

Eind augustus kunnen de conifeer, buxus en groenblijvende hagen voor de laatste keer worden gesnoeid. Nu snoeien betekend dat er nog voldoende schot op komt om met een strak uiterlijk de winter in te gaan.

Uitgebloeide bloemen snoeien

Eenjarige planten, maar ook veel vaste planten bloeien veel beter als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden weggeknipt. Bij sommige soorten, zoals lupine, ridderspoor, Geum, Alyssum en Alchemilla is onder gunstige omstandigheden een tweede bloei of nabloei mogelijk. Dit geldt ook voor vaste plant Lathyrus.

Maaien

Gazon aanleggen

Dit is een uitstekende maand om een nieuw gazon aan te leggen en in te zaaien. Meestal is het in augustus tamelijk vochtig en zal graszaad snel kiemen. Het onkruid is nu ook makkelijker te bestrijden. Voor de winter kan het gras dan al behoorlijk ontwikkeld zijn.

Gazon bemesten

Als het gras goed groeit, blijft het blad sappig en is het gazon goed te maaien. U kunt nu nog een keer gazonmest geven. Geef daarna alleen nog speciale stikstofvrije najaarsmest. Het gras moet voor de winter kunnen afrijpen om beter tegen vorst bestand te zijn.

In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari.
In andere jaren begint augustus steeds op een andere dag dan de overige elf maanden.

Planten in augustus

Rozen

Bemest nu de rozen nog een keer extra met speciale rozenmest. Hierin zit extra magnesium wat de aanmaak van bloemen stimuleert!

Er zijn rozen die enkele weken uitbundig bloeien maar ook zijn er soorten die doorbloeien tot in de late herfst. De kort bloeiende soorten kunnen het beste direct na de bloei worden gesnoeid. Op deze manier kan de roos ruim voor de winter nog nieuwe twijgen vormen. Bij de doorbloeiers is het weghalen van wilde scheuten en het verwijderen van uitgebloeide bloemen voldoende voor een langere bloei!

Vlinderstruik

De vlinderstruik (Buddleja) is de meest bekende nectarplant om vlinders naar je tuin te lokken. Plant ook een vlinderstruik om van de mooiste vlinders te kunnen genieten.

Er zijn niet veel planten die zo’n aantrekkingskracht op vlinders hebben als de vlinderstruik. Met de lange bloemaren, in prachtige kleuren, is de vlinderstruik een sieraad in de tuin. Deze tuinplant bloeit ook nog eens lekker lang door, tot laat in de nazomer, zodat ook dan de tuin er kleurrijk uit blijft zien.

Colchium bollen

Om in september te kunnen genieten van deze bijzondere plant wordt nu de Colchicum (Herfsttijlozen) geplant. Plant de bollen ongeveer op een diepte van 15 cm. De plant groeit het beste in voedzame, niet te droge grond op een plekje in de volle zon of halfschaduw.

Moestuin

Aardbeien

Plant deze maand nieuwe bedden met aardbeien zodat deze nog goed kunnen ontwikkelen voor de winter. Zo staat er niets in de weg voor een goede oogst volgend jaar.

Sommige aardbeisoorten dragen nu geen vruchten. Het is daarom een goed moment om deze planten aan te pakken. Haal slecht en aangetast blad weg en snijd jonge uitlopers af om ze opnieuw te planten. Zorg ook voor een goede grondverbetering in de vorm van potgrond of compost.

Rabarberplant

Ben je liefhebber van de mooie sierbladeren van de rabarberplant of heb je rabarber in de moestuin staan? Vanaf dit moment kunnen de bladeren beter niet geplukt worden. De plant kan zich dan voorbereiden op de komende winterperiode. Vergeet niet de plant nu wat extra voeding te geven.

Druiven

Heb je druiven in de moestuin? Snoei dan de bladeren weg die voor de druiventrossen hangen. De bladeren houden het licht tegen dat de druiven nodig hebben om goed te kunnen rijpen.