Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

In mijn gesprekken met hoveniers heb ik het regelmatig over de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Menig hovenier, die nog geen AOV heeft afgesloten, worstelt bij het maken van een keuze. Veelgehoorde redenen om geen verzekering af te sluiten zijn ‘Wat kan mij nou gebeuren, ik ben nog jong!’, ‘In mijn huidige bedrijfssituatie te duur’ of ‘Ik heb hiervoor wel een buffer’.

Een paar getallen…

In een recente publicatie van het CBS was te lezen dat 19% van de ZZP-ers in Nederland een AOV heeft. Voor ZMP-ers (zelfstandigen met personeel) is het percentage 32,4%. Wat mij betreft schrikbarend lage percentages! Het betreffen landelijke percentages. Ervan uitgaande dat dezelfde percentages gelden voor de hoveniersbranche dan is tijd voor actie. Te meer omdat we in de hoveniersbranche te maken hebben met bovengemiddelde risico’s op arbeidsongeschiktheid.

Hoogte premie relatief

Toegegeven, de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering hakt erin. Gemiddeld betaal je rond de € 3.000 per jaar. Maar….

  • Premie is aftrekbaar
    De premie voor de AOV mag je aftrekken van je bruto jaarinkomen. Afhankelijk van je inkomen levert dit zomaar een belastingvoordeel op van € 1.226 tot € 1.559. De netto premie valt hierdoor aanzienlijk lager uit.
  • Premie doorgerekend in je uurtarief?
    Bepaal voor jezelf hoeveel uren je facturabel bent. Stel je hebt per jaar 1.400 facturabele uren. Dit betekent dat de AOV-premie per uur € 2,14 kost. Dit is nog exclusief eventueel belastingvoordeel. Hoe dan ook, de premie wordt hierdoor ineens een stuk dragelijker. Doel (op termijn) is óók de AOV-premie door te rekenen in je uurtarief!

Aan de bak!

Verzekerd of niet: het is goed om je met enige regelmaat te verdiepen in je eigen verzekering. Als je nog niets geregeld hebt: maak vooral eens een afspraak met je verzekeringsagent. Hier aan voorafgaand kan het geen kwaad zelf je al eens (online) te verdiepen zodat je goed de ‘voors en tegens’ kunt afwegen.

Moraal van het verhaal: loop er niet voor weg en onderneem actie. Laat je voorlichten en/of verdiep je erin zodat je een overwogen keus kunt maken!

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur