Haagbeuk en beukenhaag
Lieuwe Westra is vakbekwaam hovenier. Hij is werkzaam bij TuinKeur en adviseert hoveniers en consumenten op het gebied van tuinaanleg en onderhoud. Lieuwe wist al jong dat hij van tuinieren zijn vak zou maken: “Ik ben en blijf een groen mens. Voor mij is er niets leukers dan tuinieren.
De ontwikkeling op dit gebied stopt nooit. Mijn kennis en enthousiasme draag ik graag over aan anderen.” Speciaal voor Buitenleven beantwoordt Lieuwe tuinvragen van lezers.
Mijn beukenhaag is door de vorige bewoners weinig gesnoeid, waardoor er aan de onderkant weinig blad zit. Inmiddels is de heg twee meter
hoog. Is er een manier om bladgroei aan de onderkant te stimuleren? – José uit Amsterdam
Lieuwe: “Er is een verschil tussen de haagbeuk (Carpinus betulus) en de beukenhaag (Fagus sylvatica). Vaak verwarren mensen deze twee soorten met elkaar, terwijl het snoeien heel verschillend is. De beuk heeft een glimmend, mooi gaaf blad. De haagbeuk heeft een diep generfd blad met een gekartelde bladrand. De haagbeuk hoef je maar een keer, zo rond de langste dag van het jaar, te snoeien. De beukenhaag kun je beter twee keer per jaar snoeien: in mei en medio juli.
De beukenhaag is een gevoeligere soort. Als je deze gaat terugsnoeien, let er dan op dat de stam bedekt blijft door zijn eigen blad om verbranding te voorkomen. Als je te heftig snoeit, kan het zijn dat de haag wordt beschadigd. Snoei de haag boven iets smaller en laat hem naar beneden toe breder worden. Zo ontstaat een haag die zowel onder als boven zo veel mogelijk licht krijgt om zich goed te ontwikkelen. Door op deze manier te snoeien, kun je de bladgroei van de hele plant stimuleren en creëer je een mooie, dichtbegroeide haag. Indien het nodig is om zeer drastisch te snoeien, maak dan de overweging om het ene jaar een kant aan te pakken en het volgende jaar de andere. Zo kan de beukenhaag zich beter herstellen omdat de ingreep minder groot is per keer.”
Vraag het de hovenier! Lieuwe geeft het antwoord.
Als tuinliefhebber loopt u nog wel eens tegen vragen aan. Wat is het probleem en hoe los ik het op? Lieuwe, vakbekwaam TuinKeur-hovenier, is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heeft u ook een tuinvraag aan Lieuwe? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor advies bij tuinproblemen.