Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Advies van Lieuwe: De haag snoeien

door | jun 30, 2020 | Advies van Lieuwe | 0 Reacties

Een ideale tuinafscheiding zijn hagen met een mooie groene uitstraling. Soms worden ze geplaatst om het zicht te ontnemen op iets wat we niet willen zien of als invulling voor meer privacy. Ze hebben wel onderhoud nodig, denk aan water, voeding maar ook snoei op z’n tijd.

Even over snoeien. Wanneer kun je het beste de haag snoeien? Hou altijd rekening met het weer op moment van snoeien. Snoei het liefst op een droge en bewolkte dag. Veel zon kan verbranding geven aan het blad wat verscholen zit achter het te knippen gedeelte.  Het niet, of niet tijdig snoeien van de haag zal ten koste gaan van de vorm en dichtheid van de haag. Beukenhaag en haagbeuk zijn een goed voorbeeld welke op een te zonnig moment, gevoelig zijn voor verbranding van de zon.

Er zijn diverse soorten hagen die gebruikt worden in de tuin. De groei van de hagen is verschillend en het moment van snoeien ook. Snelle groeiers zoals bijvoorbeeld buxus, coniferen,  (haag)beuk en liguster kan je snoeien in mei-juni. De eerste groei zit er dan al goed op en in augustus begin september de tweede knipbeurt. Voor de trage groeiers is het mogelijk om één keer te knippen. Deze snoeibeurt wordt dan uitgevoerd in juli. Een trage groeier is bijvoorbeeld de taxus.

Door op deze momenten te snoeien zal de haag zich tijdig herstellen voor de winterperiode begint. Soms moet er drastisch gesnoeid worden, wacht dan liever tot het najaar. Coniferen laten zich helaas niet drastisch snoeien. Snoei je deze te diep dan zullen ze niet meer uitlopen. Het advies is daarom altijd om de haag goed te onderhouden zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Wat nog niet behandeld is is de manier van snoeien. De haag wordt het liefst gesnoeid door de bovenkant iets smaller aan te houden dan de onderkant. Een verloop van 10 cm is al voldoende. Door op deze manier te snoeien komt overal voldoende licht, voor een goede groei, en zorgt deze manier van snoeien er ook voor dat de haag goed droogt. Is dit niet het geval dan is de haag gevoeliger voor bijvoorbeeld schimmels en plagen. Indien je wat minder handig bent in het knippen van een rechte haag maak dan gebruik van een touwtje. Span onder en boven een draad en gebruik deze als leidraad om te knippen. 

Nog even een tip: Zorg altijd voor schoon en scherp gereedschap om te snoeien. Snoei de haag van onder naar boven anders vallen de takken in het niet gesnoeide deel. Leg eventueel een kleed onder de haag als het lastig opruimen is door bijvoorbeeld een ondergrond van grind.

Meer advies van Lieuwe

Advies van Lieuwe: Bloembollen in de tuin

Advies van Lieuwe: Bloembollen in de tuin

Tuinieren is een heerlijke bezigheid, ook nu de dagen korter worden. De weersomstandigheden zijn erg aan het veranderen. De ene dag is heerlijk zonnig en de volgende dag weet je dat het echt herfst...

Lees meer
Advies van Lieuwe: Een tuin vol bloemen

Advies van Lieuwe: Een tuin vol bloemen

Het is een gekke tijd. De heer Rutte heeft net de nieuwe plannen voor de komende weken uitgelegd. Door deze plannen zijn veel bewoners in Nederland nog genoodzaakt thuis te blijven. Er wordt door...

Lees meer
Advies van Lieuwe: Een mooi gazon

Advies van Lieuwe: Een mooi gazon

Ben jij toevallig ook een sporter? Sla je graag een balletje op de golfbaan of ben je meer van de voetbal? Bij veel van deze sporten sta je vaak op een mooi grasveld. Is het gras bij de buurman...

Lees meer
Advies van Lieuwe: Onkruidvrije tuin

Advies van Lieuwe: Onkruidvrije tuin

Zomaar een mooie dag in het jaar. De zon schijnt en het plan is om eens heerlijk te gaan wandelen. Tijdens de wandeling kom je de meest prachtige planten tegen die opvallen door de mooie bladeren,...

Lees meer

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur