Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Advies van Lieuwe: Een mooi gazon

door | mrt 25, 2020 | Advies van Lieuwe | 0 Reacties

Ben jij toevallig ook een sporter? Sla je graag een balletje op de golfbaan of ben je meer van de voetbal? Bij veel van deze sporten sta je vaak op een mooi grasveld. Is het gras bij de buurman groener dan in jouw eigen tuin?

Hoe komt het nou dat op veel van deze locaties het gras groener is dan thuis. Het antwoord is kort: onderhoud. Bij een mooi gazon hoort goed onderhoud. Weet je dat zonder goed onderhoud een mooi gazon onmogelijk is?

Wat kun je het beste doen
Start in april/mei met het verticuteren van het gazon. Dit kan met de hand of machinaal. Je haalt hiermee de oude viltlaag, dode grassen en mossen, uit het gazon. Met de verticuteerhark of de verticuteermachine snij je met messen door de grond. De messen gaan ongeveer 1 cm door de grond en verwijderen zo de viltlaag die verstikkend werkt. Door deze laag weg te halen krijgt gras weer de kans om beter zuurstof op te nemen.

Het is verstandig om mossen niet de ruimte te geven. Als er teveel mos komt gaat dit ten koste van een mooi gazon. Kijk wel of er een reden is voor de mosvorming die in jouw tuin ontstaat. Mosvorming ontstaat vaak op plekken waar minder zon komt en door verzuring van de bodem. Probeer daarom zoveel mogelijk lichtinval te krijgen op het gazon en zorg voor de juiste bemesting. Door kalk te strooien wordt de zuurgraad ook verbeterd.

Voor de meeste gazons is 1 keer per jaar verticuteren voldoende, maar mocht dit onvoldoende zijn dan kan dit nog herhaald worden in het najaar. Verticuteer het gazon door in de lengterichting te werken, opruimen, en dan nog eens in de breedte richting. Op deze manier wordt het gras optimaal bewerkt. De keus om machinaal of handmatig te werken draait om het aantal meters welke er moeten worden bewerkt. Tegenwoordig is het niet moeilijk om een adres in de buurt te vinden waar deze machines worden verhuurd.

Hoe ga je het beste te werk
Het werkt makkelijker als het gras iets vochtig is. Maai het gras wat korter en ruim dit vervolgens op. Door het gras eerst te maaien is het makkelijker werken met de verticuteer(hark)machine en kan de machine beter de mossen te lijf gaan. Zorg wel voor de juiste instelling van de messen. Zoals aangegeven is maximaal 1 cm door de grond voldoende. Verticuteer in twee beurten. Eerst alles in de lengte richting en daarna alles in de breedterichting. Tussendoor regelmatig het geverticuteerde deel goed uitharken.

Na alles geverticuteerd te hebben is het mogelijk dat er kale plekken zijn ontstaan. Zaai deze plekken door of maak eventueel de keus om deze plekken te bewerken en graszoden te leggen. Vergeet niet na deze werkzaamheden eventueel te sproeien en het gazon te bemesten. Bemest regelmatig tijdens het jaar. Er zijn diverse mogelijkheden en soorten mest om te bemesten. Kijk op de verpakking naar de frequentie van het aantal momenten van bemesten.

Meer advies van Lieuwe

Advies van Lieuwe: Bloembollen in de tuin

Advies van Lieuwe: Bloembollen in de tuin

Tuinieren is een heerlijke bezigheid, ook nu de dagen korter worden. De weersomstandigheden zijn erg aan het veranderen. De ene dag is heerlijk zonnig en de volgende dag weet je dat het echt herfst...

Lees meer
Advies van Lieuwe: De haag snoeien

Advies van Lieuwe: De haag snoeien

Een ideale tuinafscheiding zijn hagen met een mooie groene uitstraling. Soms worden ze geplaatst om het zicht te ontnemen op iets wat we niet willen zien of als invulling voor meer privacy. Ze...

Lees meer
Advies van Lieuwe: Een tuin vol bloemen

Advies van Lieuwe: Een tuin vol bloemen

Het is een gekke tijd. De heer Rutte heeft net de nieuwe plannen voor de komende weken uitgelegd. Door deze plannen zijn veel bewoners in Nederland nog genoodzaakt thuis te blijven. Er wordt door...

Lees meer
Advies van Lieuwe: Onkruidvrije tuin

Advies van Lieuwe: Onkruidvrije tuin

Zomaar een mooie dag in het jaar. De zon schijnt en het plan is om eens heerlijk te gaan wandelen. Tijdens de wandeling kom je de meest prachtige planten tegen die opvallen door de mooie bladeren,...

Lees meer

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur