Vanuit de overheid is in 2016 en 2017 een nieuwe regelgeving met betrekking tot onkruidbestrijding ingevoerd. Het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met de werkzame stof glyofosaat is niet meer toegestaan voor particuliere en professionele doeleinden. Ook alternatieve middelen zoals azijn, zout en chloor zijn niet toegestaan.
Al deze verboden gelden ook voor hoveniers, maar gelukkig kunnen deze ook op andere manieren succesvol onkruid bestrijden.
Ten eerste is het al belangrijk om bij het ontwerp en de aanleg van de tuin rekening te houden met het voorkomen van onkruidgroei. Het is slim om zo weinig mogelijk hoeken in jouw tuin te hebben. Hier hoopt vuil zich namelijk op, wat een perfecte vestigingsplaats is voor onkruid. Dit geldt ook voor voegen in de bestrating. Deze voegen kunnen op verschillende manieren opgevuld worden. Uw hovenier kan hier vooraf in adviseren.
Toch kan er alsnog ongewenste groei plaatsvinden. Hoe ga je dat het beste te lijf? Dit kan door het zogenoemde ‘bukken en plukken’, daar ligt de eerste winst. Zelfs in het vroege voorjaar kan je hier al mee beginnen door naast het snoeien jouw onkruid te verwijderen. Wanneer je vroeg begint zal je merken dat veel onkruid ‘los’ op de grond staat en makkelijk te verwijderen. Het is dus zaak om te voorkomen dat het onkruid zich diep en vast wortelt.
Handmatig in de tuin verwijderen blijft de meest effectieve methode. De grond wordt weinig in beroering gebracht wat kieming en groei voorkomt. Maar ook regelmatig schoffelen met het verwijderen van onkruid is effectief.
De algemene boodschap blijft regelmatig bukken en plukken. Op bestrating zijn er echter ook andere manieren toepasbaar.
ADVIES
Welke methode het beste past voor jouw situatie weet een tuinvakman het beste. Hierom raden wij aan om jouw TuinKeur-hovenier om advies te vragen, hij helpt u graag verder.
OVER TUINKEUR
ACTUEEL