Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Hoe kan je op een milieuvriendelijke manier onkruid bestrijden?

door | feb 26, 2020 | Tuinonderhoud | 0 Reacties

Vanuit de overheid is in 2016 en 2017 een nieuwe regelgeving met betrekking tot onkruidbestrijding ingevoerd. Het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen met de werkzame stof glyofosaat is niet meer toegestaan voor particuliere en professionele doeleinden. Ook alternatieve middelen zoals azijn, zout en chloor zijn niet toegestaan.

 

Al deze verboden gelden ook voor hoveniers, maar gelukkig kunnen deze ook op andere manieren succesvol onkruid bestrijden.

Ten eerste is het al belangrijk om bij het ontwerp en de aanleg van de tuin rekening te houden met het voorkomen van onkruidgroei. Het is slim om zo weinig mogelijk hoeken in jouw tuin te hebben. Hier hoopt vuil zich namelijk op, wat een perfecte vestigingsplaats is voor onkruid. Dit geldt ook voor voegen in de bestrating. Deze voegen kunnen op verschillende manieren opgevuld worden. Uw hovenier kan  hier vooraf in adviseren.

Toch kan er alsnog ongewenste groei plaatsvinden. Hoe ga je dat het beste te lijf? Dit kan door het zogenoemde ‘bukken en plukken’, daar ligt de eerste winst. Zelfs in het vroege voorjaar kan je hier al mee beginnen door naast het snoeien jouw onkruid te verwijderen. Wanneer je vroeg begint zal je merken dat veel onkruid ‘los’ op de grond staat en makkelijk te verwijderen. Het is dus zaak om te voorkomen dat het onkruid zich diep en vast wortelt.

Handmatig in de tuin verwijderen blijft de meest effectieve methode. De grond wordt weinig in beroering gebracht wat kieming en groei voorkomt. Maar ook regelmatig schoffelen met het verwijderen van onkruid is effectief.

De algemene boodschap blijft regelmatig bukken en plukken. Op bestrating zijn er echter ook andere manieren toepasbaar.

  1. Met een speciale onkruid(staal)borstel onkruid verwijderen. Omdat je met deze methode alleen de bovengrondse delen verwijderd moet dit echter regelmatig herhaald worden. Door deze herhaling wordt de plant verzwakt en uiteindelijk zal het groeien uitblijven.
  2. Onkruid wegbranden met een onkruidbrander. Om onkruid op je terras te verwijderen kan je gebruik maken van een speciale gas of elektrische onkruidbrander. Deze brander vernietigt onkruid door het slechts op enkele seconden op zeer hoge temperatuur te verhitten. Het onkruid wordt hierdoor als het ware gekookt. De plantcellen sterven hierdoor langzaam af.
    Ook hier is het zaak om tijdig en regelmatig te herhalen. De ondergrondse delen moeten immers ook afsterven. Met name onkruid zoals paardenbloemen kunnen hardnekkig zijn vanwege de diepe penwortel.
  3. Kokend water op het onkruid gieten. Het gebruik van kokend water (96 graden) zorgt ervoor dat bovengrondse delen van onkruid afsterven. Bij herhaling wordt de wortel dusdanig uitgeput dat de hele plant het loodje legt. Op langere termijn is deze methode zeer effectief.
  4. Gebruik van infrarood warmte of hete lucht. Ook via deze methode kook je als het ware de plant, met name de bovengrondse delen. Deze methode is vergelijkbaar met het wegbranden van onkruid of het gebruik van kokend water.


ADVIES
Welke methode het beste past voor jouw situatie weet een tuinvakman het beste. Hierom raden wij aan om jouw TuinKeur-hovenier om advies te vragen, hij helpt u graag verder.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur