Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Help! Oleander gele bladeren

Klussen in de tuin, Tuinproblemen

In deze bijdrage meer informatie over de Oleander.

 

Tuinvraag van een consument:

Ik heb een prachtige Oleander, maar nu vraag ik me af… waarom krijgt hij gele bladeren?

Lieuwe – Vakbekwaam TuinKeur-hovenier weet het!

Als de Oleander gele bladeren krijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben.

  • De plant kan te weinig water hebben gehad.
  • De Oleander heeft te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen.
  • De plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.

Tip: In de zomer vraagt de Oleander bijna dagelijks water. Zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot weg kan.

Waarom worden de bladeren van mijn oleander geel?

De Oleander is een kuipplant die niet winterhard is en daarom in de winter naar binnen gezet wordt voor een rustperiode. Hij staat daar graag op een koele, lichte plaats met een temperatuur tussen de 5 en 10 graden. De temperatuur moet niet boven de 15-16 graden uitkomen omdat dit een nadelige groei veroorzaakt van lange dunne scheuten in het voorjaar.

In het voorjaar kan de Oleander weer naar buiten. Je verpot hem en geeft hem voeding en water. Als dit proces optimaal verloopt blijft de plant groene bladeren houden en kun jij van de plant genieten.

Maar… dat is niet altijd zo, want hij heeft gele bladeren. In het voorgaande proces kan er wat mis zijn gegaan. De omstandigheden waarin de Oleander verkeerde waren niet optimaal.

Bij weinig gele bladeren kun je de plant vertroetelen met nieuwe potgrond, voeding en water. Hij zal er dan na enige tijd weer mooi groen en gezond uitzien. Ook de eerste knoppen zullen zich dan snel melden.

Ben je van mening dat je Oleander er wel erg slecht uitziet en overheersen de gele bladeren? Neem dan de snoeischaar ter hand. Je kunt de takken tot ongeveer 10 cm bij de grond terugsnoeien.  Geef hem nieuwe potgrond, voeding en gedurende de hele zomer (tijdens de groei) regelmatig water. Lauw water is het beste. Vergeet ook niet de plant regelmatig te voeden, bijvoorbeeld met kuipplantenmest. Bij drastische snoei is er minder kans op uitbundige bloei deze zomer. Maar bij een juiste verzorging staat hij er volgend jaar weer piekfijn en vol bloemen bij!

In de zomer vraagt de Oleander bijna dagelijks water. Zorg er wel voor dat overtollig water uit de pot weg kan.

Meer informatie over de Oleander

Wikipedia meldt ons het volgende:

De oleander (Nerium oleander) is een plant uit de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). Het is een rijk vertakte, bossige, 2-6 m hoge struik of boom die giftig melksap bevat in alle vegetatieve delen. De bladeren staan meestal in kransen van drie tot vier stuks; in zeldzame gevallen staan ze tegenoverstaand. Ze zijn leerachtig, 10-22 cm lang, toegespitst en aan de basis in de steel versmallend. De middennerf is opvallend dik en de zijnerven zitten dicht op elkaar en lopen parallel.

De geurige bloemen groeien in eindstandige, veelbloemige schermen. De bloemkroon is wit tot rozerood of geel van kleur, 3-4 cm breed en opgebouwd uit een trechtervormige bloembuis en vijf scheef afgesneden, wielvormig uitgespreide, in de knop gedraaide kroonslippen. In de keel zit een bijkroon van vijf getande of ingesneden aanhangsels. De kelk is vijftallig en aan de binnenkant dicht met klierharen bezet. De meeldraden zitten boven in de kroonbuis vast, maar steken niet uit.

Lees verder >>>

Vraag het de hovenier! Lieuwe geeft het antwoord.

Als tuinliefhebber loopt u nog wel eens tegen vragen aan. Wat is het probleem en hoe los ik het op? Lieuwe, vakbekwaam TuinKeur-hovenier, is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heeft u ook een tuinvraag aan Lieuwe? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor advies bij tuinproblemen.

Lieuwe Westra

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur