Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Last van slakken

door | jun 5, 2020 | Tuinproblemen | 0 Reacties

Met het vochtige, natte weer van nu is de kans weer groter dat je slakken in de tuin tegenkomt. Vooral in de avond worden slakken vaak actief en eten ze zich vol van jouw mooie planten. Naaktslakken en huisjesslakken, beide kunnen ze een grote plaag zijn voor je tuin.

Gelukkig zijn er veel manieren waarop je de slakken kan bestrijden. Hieronder behandelen wij de manieren die gebruik maken van materialen in jouw huishouden en specifieke bestrijdingsmiddelen tegen slakken.

Manieren om slakken te bestrijden met simpele middelen:

 • Maak de grond scherp.
  Omdat slakken zacht zijn en zich voortbewegen op de grond houden ze niet van scherpe hindernissen. Hier kan je gebruik van maken door jouw planten te omringen met bijvoorbeeld dennennaalden, schelpen of gebroken eierschillen. Wanneer je de bodem tegelijk wil verbeteren kan je gebruik maken van cacaodoppen. Ook zaagsel en koffiedik zijn effectief tegen slakken.
  Omdat slakken ondergronds kunnen moet je de hindernissen tot aan de voet van de plant plaatsen voor optimaal effect.
 • Beperk schuilplaatsen en verplaatsing.
  Als je regelmatig gaat schoffelen in de tuin maak je het moeilijker voor slakken om zich voort te bewegen. Daarnaast moet je voorkomen dat ze zich kunnen verstoppen in donkere vochtige plekjes en hoog gras.
 • Vijanden van de slak.
  Houdt vijanden van de slak in je tuin zoals eenden, kippen of vogels. Vooral lijsters en merels houden van slakken. Deze kan je met nestkastjes naar je tuin lokken.
 • Slakken vangen.
  Een echte actieveling kan in de avond op slakkenjacht gaan en ze vangen met de hand. Als je liever passief te werk gaat kan je slakken lokken door stukjes fruit in een val te leggen of potjes met een laagje bier een beetje in te graven. Check en leeg je val wel regelmatig, vooral na een fikse regenbui.

 

Bestrijdingsmiddelen:

 • Slakkenkorrels
  Wanneer je slakkenkorrels koopt moet je opletten op de kwaliteit. Een beetje goede slakkenkorrels zijn namelijk onschadelijk voor mensen en dieren als vogels en egels. De goedkope merken beloven dit niet altijd.
 • Koperen ringen.
  Slakken hebben een hekel aan koper omdat ze hier elektrische schokjes van krijgen. Leg hierom koperen slakkenringen (deze zijn online verkrijgbaar) om je planten of plaats koperdraad.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur