Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Mijn leilinde wordt opgegeten!

De lindebladwesp kan heel wat schade toebrengen aan de lindeboom. De lindebladwesp (Caliroa annulipes) behoort tot de orde van de vliesvleugeligen (Hymenoptera) en de familie van de bladwespen (Tenthredinidae). De wesp komt voor in de gematigde klimaten van het Noordelijk halfrond.

 

Tuinvraag van een consument:

Afgelopen voorjaar zijn er bij ons een drietal leilindes geplant. Op advies van de hovenier hebben we deze voldoende water gegeven. De bomen leken goed aan te slaan en zaten ook volop in het blad. Nu ineens lijkt of het niet goed gaat met de boom. Gaat deze dood? Is hij ziek? Wat is er aan de hand?

 

Lieuwe  – vakbekwaam TuinKeur-hovenier geeft antwoord

De aantasting waar over gesproken wordt is het gevolg van de aanwezigheid van de bladwesp. De volwassen bladwesp kun je signaleren van mei tot ongeveer september. Als het seizoen gunstig is zijn er twee tot drie generaties per jaar, de eerste verschijnt in mei. Het zijn de bastaardrupsen, de kinderen van de bladwesp, die vreten het bladmoes van de bladeren weg, dit geeft een doorzichtig beeld van het blad. De bladeren lijken wel een gatenkaas, je ziet soms de nerven nog mooi zitten. De bladeren verdrogen en worden bruin van kleur en vallen ook van de boom.

De glazige bastaardrupsen komen in de leilinde zowel in groenige tot zwarte kleur voor. Zien we ze in de lindeboom? Dan worden ze vaak lindebladwesp genoemd. Na ongeveer 2-3 weken gaan de rupsen verpoppen. De tweede generatie is in juni-juli en de derde juli –sept. Het verpoppen en overwinteren bij de laatste lichting is in de grond.

Een ernstige aantasting kan groeivermindering tot gevolg hebben. Jonge bomen, bomen die in bakken groeien, en leilinden hebben het meest te lijden.

Bestrijding lindebladwesp

Als de aantasting minimaal is (10-25%) dan is bestrijden niet nodig. Als de aantasting te sterk is dan is het aan te raden om maatregelen te nemen. De bastaardrupsen (deze veroorzaken de zichtbare schade) zijn goed te bestrijden met eenvoudige middelen. Gebruik een middel wat tegen zuigende en vretende insecten wordt aanbevolen. Bij een goed tuincentrum kunnen ze u informeren welke middelen hiervoor in aanmerking komen (wat er op dit moment in de handel verkrijgbaar is).

De eerste generatie komt meestal in juni boven water, dit is ook het beste moment om te bestrijden. Zorg wel dat de bladeren ook goed aan de onderkant worden geraakt. Let op dat er bij het gebruik van middelen, chemisch of op natuurlijke basis, ook altijd diertjes worden geraakt welke ons niet in de weg lopen. Kijk daarom of het noodzakelijk is om deze middelen te gebruiken.

 

Wikipedia over de Lindebladwesp:

Leefwijze

De volwassen bladwespen komen voor vanaf mei tot september. Er zijn twee tot drie generaties per jaar. De bladwespen van de eerste generatie verschijnen in mei. De bastaardrupsen vreten 2 tot 3 weken aan de achterkant van de bladeren het bladmoes weg alvorens ze gaan verpoppen. De tot 15 mm lange bastaardrupsen hebben 20 paar poten. De tweede generatie verschijnt eind juni tot begin juli en de derde van eind juli tot begin september. Verpopping en overwintering vindt plaats in de grond. De verpopping van de bastaardrupsen van de eerste generatie duurt 2 weken.

In de zomer is er veel parasietering van de bastaardrupsen en eieren door sluipwespen. De lindebladwesp komt niet alleen voor op de linde, maar ook op de eik, beuk, berk en wilgen alsook op bosbessen en rode bosbes. Schade treedt eigenlijk alleen op bij de linde in straten, parken en de boomteelt.

Kenmerken

De zwarte bladwesp is 7 tot 8 mm lang. De larven zijn tot 10 mm lange en lijken op naaktslakken.

 

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur