Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Watervriendelijk, de tuin gezond bij droogte en wateroverlast

door | mei 20, 2020 | Tuinproblemen | 0 Reacties

​De laatste jaren merken wij extra sterk in Nederland dat het klimaat, en daarmee het weer, veranderd. Minder regen en meer zon, daaruit bestaan onze zomers tegenwoordig. Hoewel zon voor onszelf vaak fijn is, zijn onze tuinen er minder blij mee. Daarnaast kan het soms ook weer zo hevig regenen dat het water in je tuin blijft liggen. Wat kan je er aan doen om jouw tuin watervriendelijk te maken? Hieronder een aantal tips.

 

 

Maak gebruik van een regenton

Gebruikmaken van een regenton heeft grote voordelen. Niet alleen bespaar je water, wat al voordelig is voor je portemonnee en de natuur, maar het is ook nog eens gezonder voor jouw planten. Regenwater heeft namelijk precies de juiste temperatuur.

 

Let op regenwaterinfiltratie

Goed doorlopend water in de tuin is belangrijk. Het zorgt ervoor dat er geen plassen in de tuin blijven liggen, maar ook dat de grond niet te droog wordt. Een te droge grond kan leiden tot verzakking en is niet gezond voor de planten. Er zijn verschillende manieren waarop je de regenwaterinfiltratie in jouw tuin kan verbeteren:

  • Vervang een tegel, of aantal tegels, door wat groen.
  • Zorg voor meer ruimte tussen de tegels zodat het water beter kan weglopen
  • Plaats een infiltratiekrat in de tuin. Deze vangen het water van een regenwater op en laat het langzaam sijpelen in de grond.
  • Check of jouw grond wel goed water toelaatbaar is, hier kunnen verschillende oplossingen voor gevonden worden.

 

Denk aan een vijver of groen op het huis

Als er een vijver in je tuin staat kan hier al het overtollige water in stromen. Zorg er wel voor dat wanneer de vijver overloopt het water goed gestuurd wordt naar bijvoorbeeld een border of gazon.

Begroeiing op het huis kan water opnemen en het geleidelijk weer weg laten stromen naar de planten. Een bijkomend voordeel van dat groen is dat het binnen in de winter warm blijft, en in de zomer koel.

 

Naast bovengenoemde methodes kunnen er ook andere methodes zijn waarmee je jouw tuin watervriendelijker kan maken. Een specifieke tuin vraagt voor een specifieke oplossing.

Hier hulp bij nodig? Vraag dan een plaatselijke hovenier, die verleent je graag van advies.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur