Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Bemesten van de (sier)tuin

door | mrt 30, 2020 | Tuintips | 0 Reacties

Je hebt van die momenten dat je denkt ik ga vanavond eens heerlijk uit eten. Het is natuurlijk een noodzakelijk kwaad dat eten en drinken, maar zonder gaat niet. Heerlijk genieten van een maaltijd en een goed glas wijn in een restaurant. Wij als mensen hebben voedsel en water nodig om te overleven.

Gaan we over onze tuin praten dan ligt dit alles iets genuanceerd. Soms hebben we het idee dat planten in de tuin geheel zelfvoorzienend zijn. Water en voedsel volop voorradig. Het tegendeel is waar.

Om een mooie tuin te krijgen en te houden vol groei- en bloei moet je zorgen voor voldoende voedingsstoffen in de bodem. Ook is de samenstelling van de bodem van groot belang. Een bodem met een groot humus gehalte zorgt er voor dat de waterhuishouding beter op orde is, er voldoende zuurstof bij de wortels kan komen en voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen. Elk jaar een laag compost aanbrengen in de tuin is zeker een pluspunt voor de tuin.Ook bemesten en eventueel water geven is een vereiste.

Er is niets lastiger dan de juiste keuze maken van bemesten van de tuin. Allerlei vragen komen naar boven. Wat voor bemesting moet ik strooien, hoeveel, wanneer en ga zo maar door.

Er zijn eigenlijk twee soorten meststoffen: kunstmest en organische mest. Ik ben een voorstander voor het gebruik van organische mest, dit is beter voor de planten maar ook de bodem. Kunstmest heeft als voordeel dat het sneller werkt maar korter werkzaam is. Kunstmest heeft ook als nadeel dat dat er verbranding van de wortels kan optreden bij teveel strooien. Het kan handig zijn om kunstmest te gebruiken als er snel wat extra voeding moet komen voor de planten om deze op korte termijn een boost te geven. Let goed op de hoeveelheden die aangegeven worden op de verpakking!

Organische meststoffen hebben mijn voorkeur bij gebruik in de tuin. Deze meststoffen zijn samengesteld uit natuurlijke grondstoffen, denk hierbij aan stoffen die afkomstig zijn  van plantaardig of dierlijk materiaal. De voedingsstoffen in organische mest komen langzaam vrij, bevorderen het bodemleven en verbeteren de bodemstructuur.

In de meststoffen die verkrijgbaar zijn zitten belangrijke voedingsstoffen, we spreken over NPK. Meststoffen zijn in diverse verhoudingen te koop, dit heeft te maken met de vele soorten beplanting in de tuin en de specifieke vraag van de plant. De afkorting NPK staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Mooi om te weten maar wat doen deze elementen? Stikstof is voor de groene delen van de plant, fosfor voor sterke wortels en kalium voor stevigheid, een goede weerstand, bloei en vruchtvorming. Wat nog wel eens wordt vergeten is dat een vitale plant minder vatbaar is voor ziekten en plagen.

Start met bemesten na de winter. Maak een keus welke meststof, kunstmest of organische mest. Let goed op de te gebruiken hoeveelheden en kijk op welke momenten er gestrooid moet worden en hoe vaak. Bij twijfel over de huidige toestand van de grond is het raadzaam om eerst een bodemmonster te nemen en aan de hand van deze uitslag een bemesting plan op te stellen. De hovenier of vakhandel in de buurt kan je hier eventueel een handje bij helpen.

Succes bij het realiseren van je droomtuin!

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur