Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Een diervriendelijke tuin

door | apr 15, 2020 | Tuintips | 0 Reacties

De eerste zonnige dagen hebben zich al gemeld. Soms is het tijd om te werken in en aan de tuin, maar er in zitten is ook heerlijk. Tijdens de zonnige dagen is het een genot om je koffie te drinken en lekker te eten in de tuin. Je geniet van de rust en de omgeving. En soms op een goed moment hoor je de vogels fluiten, ook die genieten van de omgeving en laten zich horen.

Het komt voor dat ik bewoners spreek die zeggen: hier komen geen vogels of diertjes in de tuin. Het is bijna niet voor te stellen, maar het gebeurt. Wanneer ik in zo’n tuin kom begrijp ik ook waarom de dieren deze keus maken. Het gras is altijd groener bij de buren, of zoiets. Iets duidelijker, een diervriendelijke tuin is hier ver te zoeken.

Wat kan ik doen om de tuin diervriendelijker te maken en hoe kan ik dieren bij de buren ook mijn tuin in lokken? Probeer te bedenken waar je dieren een plezier mee kan doen. Hoe maak je het aantrekkelijk voor de dieren om in jouw tuin te zijn?

Dieren hebben eten en drinken nodig. Een huis om te wonen, en indien nodig, een plek om te schuilen. Ze moeten ook de mogelijkheid hebben om daadwerkelijk in je de tuin te kunnen komen. Niet alle dieren kunnen vliegen!

Wat te denken als we spreken over woonruimte. Veel dieren zijn graag in de tuin als er woonruimte is. Voor vogels valt te denken aan het plaatsen van vogelhuisjes en beplanting waar ze in kunnen nestelen. De egel komt graag in de tuin op zoek naar voedsel. Een gat in de schutting is een mooie oplossing of een heg waar de egel onderdoor kan kruipen. Kikkers zitten graag bij het water, een vijver trekt ook kikkers aan. Voor heel veel dieren is een te nette tuin een drama. Laat wat bladeren, takken of een stapeltje stenen liggen. Een super omgeving voor dieren om te wonen en te schuilen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een insectenhotel. Tegenwoordig op veel plaatsen te verkrijgen in diverse vormen en maten. Zelf maken is ook een leuke bezigheid.

Wij houden van eten en drinken, maar dieren toch ook? Help ze hiermee. Hou met het inrichten van de tuin rekening met de te plaatsen beplanting en de toegevoegde waarde voor dieren. Denk hierbij aan het planten van beplanting welke bessen voor de vogels geven. Ook van fruit in de tuin eten vele dieren graag mee. Plant heesters en vaste planten waar dieren als vlinders, bijen en hommels dol op zijn. Soorten zoals lavendel, ijzerhard en een vlinderstruik zijn daar een goed voorbeeld van. Vergeet niet als er geen vijver of waterpartij aanwezig is om een mooie waterschaal, minivijver of een waterelement  te plaatsen. Indien mogelijk, altijd leuk om op te vrolijken met wat drijfplantjes. Dieren kunnen hier eventueel even water gaan halen of wat vogels ook graag doen, heerlijk badderen.

Het advies is dus: Zorg voor groen in de tuin. Probeer minder bestrating in de tuin te realiseren. Een veel gemaakte fout is de gedachte dat groen in de tuin veel werk is. Het is juist dat door een goed plantadvies met gevulde borders het onderhoud nihil is maar het woongenot ten goede komt.

Een groene leefbare tuin voor jou, maar ook voor al de dieren buiten die op zoek zijn naar een prettige leefomgeving.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur