Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Nieuwe aanplant in de tuin

door | apr 3, 2020 | Tuintips | 0 Reacties

Het voorjaar zit weer in de lucht. De vogels laten van zich horen en de eerste kievietseieren zijn al gevonden. We gaan weer met z’n allen naar buiten om te genieten van het weer, de zon, de natuur en natuurlijk je eigen tuin. Wat is er nou mooier dan heerlijk in eigen tuin aan de slag te gaan?

Tijdens de noeste arbeid in de tuin komen we er achter wat voor werkzaamheden er allemaal op ons liggen te wachten. Het gazon moet op orde, hier en daar zijn nog snoeiwerkzaamheden maar ook de borders vragen om aandacht. Tijdens het knippen van het oude loof van de vaste planten kom je tot de ontdekking dat er hier en daar wat gaten zijn gevallen. De aanschaf van wat extra beplanting zou geen overbodige luxe zijn. Maar wanneer moet ik eigenlijk nieuwe aanplant planten?

In de loop van de jaren hebben kwekers het voor elkaar gekregen om de meeste beplanting in pot of container te kweken. Dit heeft geresulteerd in het feit dat we nu 12 maanden per jaar de mogelijkheid hebben om te kunnen planten. Door gebruik te maken van deze optie sneuvelen er geen wortels als we gaan planten. Bomen, heesters, vaste planten enzovoort laten zich op deze manier goed verwerken in de tuin.

Wat belangrijk is om rekening mee te houden is het weer. Het spreekt voor zich dat tijdens een vorstperiode het moeilijk planten is. Ook tijdens het voorjaar is het goed opletten. Veel wind kan zorgen voor uitdroging. Let goed op dat de nieuwe aanplant voldoende water krijgt. Voor het planten eerst dompelen en de kluit goed nat maken en dan planten. Vergeet ook niet de grond goed te bewerken.

Er zijn planten of gewassen die alleen geplant worden tijdens een bepaald seizoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zomerbloeiers en kuipplanten. Deze zijn vorstgevoelig en worden pas later in het seizoen aangeplant (eind april, begin mei).

Veel planten staan graag in een voedselrijke, luchtige en onkruidvrije grond. Maak de grond alvorens te planten goed los en gebruik grondverbeteraars om het voedingsgehalte te verbeteren. Maak een plantgat wat groter is dan de pot-plant combinatie en zet de plant in het gat(pot verwijderen). Zet de plant nooit dieper dan de bovenzijde van de pot. De grond stevig aandrukken, netjes afwerken en genieten maar.

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur