Welkom bij TuinKeur: hét keurmerk voor hoveniers

         
Wij zijn vanaf 24 december tot 3 januari gesloten. TuinKeur wenst iedereen een fijne dagen en een goed en gezond 2022!
 

Woekerende bamboe – Lieuwe weet het

Binnenkort krijg ik de sleutel van mijn nieuwe huis mét een mooie tuin. De vorige bewoners hebben als schutting bamboeplanten geplant. Dat ziet er erg rommelig uit, want ze gaan alle kanten op en hangen deels over het tuinpad. Mijn moeder waarschuwde al dat bamboe een verschrikkelijke plant is, die door de hele tuin gaat groeien en moeilijk te verwijderen is. Hoe kan ik deze planten effectief verwijderen? – Evelien uit ‘s-Graveland

Lieuwe Westra is vakbekwaam hovenier. Hij is werkzaam bij TuinKeur en adviseert hoveniers en consumenten op het gebied van tuinaanleg en onderhoud. Lieuwe wist al jong dat hij van tuinieren zijn vak zou maken: “Ik ben en blijf een groen mens. Voor mij is er niets leukers dan tuinieren.
De ontwikkeling op dit gebied stopt nooit. Mijn kennis en enthousiasme draag ik graag over aan anderen.” Speciaal voor Buitenleven beantwoordt Lieuwe tuinvragen van lezers.

Lieuwe Westra

Lieuwe:“Ik vind bamboe persoonlijk een erg mooie plant. Deze wordt hoog, is mooi groen en als heg geweldig. Uit deze vraag blijkt dat de vorige bewoners iets hebben geplant, zonder zich bewust te zijn van de gevolgen. Daardoor is de bamboe nu zo gaan woekeren. Dit probleem kun je heel makkelijk voorkomen door het zetten van een rhizoom- of wortelbegrenzer. Die graaf je in de grond rondom de bamboe, waardoor je een stuk afzet. De bamboe komt hier echt niet doorheen.

Je kunt de bamboe wel verwijderen, maar dat is een hele uitdaging. Je moet de plant echt met een schep stukje voor stukje eruit halen. Dat is zwaar werk en je moet systematisch te werk gaan: elke worteltak en uitloper moet eruit. Dat is de enige mogelijkheid. Laat je een klein stukje wortel zitten, dan groeit deze zo weer aan. Vind je de plant wel mooi, maar wil je niet zo’n grote heg, dan kun je deze alsnog begrenzen. Haal dan hetgeen dat teveel is met wortel en al weg. Aan de rand zet je rondom alsnog een wortelbegrenzer. Zo houd je de groei binnen de perken en heb je alsnog een mooie, natuurlijke en dichtbegroeide schutting.”

Woekerende bamboe

Vraag het de hovenier! Lieuwe geeft het antwoord.

Als tuinliefhebber loopt u nog wel eens tegen vragen aan. Wat is het probleem en hoe los ik het op? Lieuwe, vakbekwaam TuinKeur-hovenier, is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heeft u ook een tuinvraag aan Lieuwe? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor advies bij tuinproblemen.

Lieuwe Westra

01030506

© Copyright 2020 TuinKeur