Nette wintertuin – Lieuwe weet het
Mijn man houdt van netheid in de tuin, ook in de winter. Hij wil daarom alles winterklaar maken en daar hoort snoeien volgens hem bij. Ook ruimt hij alle bladeren op. Volgens mij kun je beter wachten met snoeien en ruimen tot het voorjaar of maakt het voor de groei van de plant niets uit? – Jet uit Zwolle
Lieuwe Westra is vakbekwaam hovenier. Hij is werkzaam bij TuinKeur en adviseert hoveniers en consumenten op het gebied van tuinaanleg en onderhoud. Lieuwe wist al jong dat hij van tuinieren zijn vak zou maken: “Ik ben en blijf een groen mens. Voor mij is er niets leukers dan tuinieren.
De ontwikkeling op dit gebied stopt nooit. Mijn kennis en enthousiasme draag ik graag over aan anderen.” Speciaal voor Buitenleven beantwoordt Lieuwe tuinvragen van lezers.
Lieuwe:“Er is een verschil tussen snoeien en winterklaar maken. Snoeien doe je namelijk omdat dat voor de plant nodig is. Je houdt hem hiermee in de juiste vorm en grootte, de plant blijft gezonder en ziet er mooier uit. Bovendien krijgt de plant zo vaak meer bloemen en vruchten. Een kastanje, esdoorn, druif, walnoot of berk moet je bijvoorbeeld nu snoeien. Dat zijn bomen waarbij een hele vroege sapstroom op gang komt. Als je later snoeit, gaat deze bloeden. Hoef je niet per se nu te snoeien, wacht dan tot het voorjaar. Anders is de kans groot dat je meer verkeerd dan goed doet. Neem als voorbeeld de boerenhortensia. Veel mensen knippen alle bloemen weg,
waardoor de bloemknoppen voor volgend jaar bloot komen te liggen. Laat je de oude bloemen staan, dan zorgen deze voor een natuurlijke bescherming.
Bovendien zorgen de afgevallen bladeren en takjes voor een overwinterplaats voor beestjes, zoals de egel. Haal je dit weg, dan zullen zij ook verdwijnen. Het echt winterklaar maken van je tuin betekent dat je bijvoorbeeld planten gaat beschermen voor de winter, door ze af te dekken. Ook kun je denken aan het bemesten van de beplanting, het opruimen van het blad van je gazon en het strooien van compost in de borders. Of aan het schoonmaken van de bestrating voor de winter en het klaarmaken van de vijver voor als de vorst komt. Je kunt planten ook laten overwinteren in de kas of op de zolder. Het is nu de ideale tijd om de bloembollen te zetten. Doe je dat goed, dan komen in januari al de eerste bloemen uit. Denk tot slot aan het uitzetten van je regeninstallatie of je buitenkranen, om te voorkomendat ze bevriezen.”
Vraag het de hovenier! Lieuwe geeft het antwoord.
Als tuinliefhebber loopt u nog wel eens tegen vragen aan. Wat is het probleem en hoe los ik het op? Lieuwe, vakbekwaam TuinKeur-hovenier, is er om jullie te voorzien van antwoorden. Heeft u ook een tuinvraag aan Lieuwe? Mail deze naar tuinadviseur Lieuwe Westra (lieuwe@tuinkeur.nl) voor advies bij tuinproblemen.